Tips Past werken in het onderwijs bij jou?

Werken in het onderwijs: wat je moet doen en waarom het bij jou past

Het kan je de afgelopen jaren niet zijn ontgaan: er is een groot lerarentekort in Nederland. Dat maakt het onderwijs een kansrijke sector, die mooie mogelijkheden biedt als het je leuk lijkt om les te geven. 

Houd jij ervan om dingen uit te leggen en ben je wel bestand tegen een beetje hectiek? Dan is een carrièreswitch naar het onderwijs misschien wel wat voor jou! Lees onze tips over hoe jij je kunt laten omscholen tot docent en welke eigenschappen goed van pas komen in het werk als docent. Want voor de klas staan, dat moet je liggen.

Omscholen tot docent

Heb jij een diploma in een ander werkveld maar wil je graag aan de slag als docent? Er zijn veel verschillende routes die je kunt nemen om jouw lerarenbevoegdheid te halen. Welk traject het meest passend is hangt samen met jouw opleidingsniveau en het niveau waarop je les wilt geven. Ook kun je kiezen voor voltijd, deeltijd of zij-instroom.

Snel weten welke situatie op jou van toepassing is? Vul dan de korte checklist van de overheid in. Zo weet je direct wat jij nodig hebt om leraar te worden. Ook vind je bij Het Onderwijsloket antwoorden op praktische vragen over het werken in het onderwijs.

Met een mbo-diploma voor de klas

Om voor de klas te staan heb je een hbo-diploma nodig. Toch zijn er ook hele leuke mogelijkheden om ook met een mbo-opleiding aan de slag te kunnen in het onderwijs. Zo kun je werken als pedagogisch medewerker in een kinderopvang of op een speelzaal. Ook zijn er in steeds meer klassen onderwijsassistenten die helpen met huiswerk, oefenen met lezen of bijles geven. 

Een nieuw traject om met een mbo-diploma te werken in het basisonderwijs is de opleiding tot Pedagogisch Educatief Professional (PEP). Een mooie aanvulling op jouw mbo-diploma, waarmee je steeds meer verantwoordelijkheden van een docent kunt overnemen.

Dit zijn 3 belangrijke eigenschappen om te werken in het onderwijs

Overweeg jij om over te stappen naar het onderwijs? Deze eigenschappen bepalen of het werk als leerkracht bij jou past.

Je vindt het leuk om dingen stap-voor-stap uit te leggen

Als docent ben je constant bezig met het uitleggen van hoe dingen in elkaar zitten. Dat betekent dat je eerst voor jezelf helder moet hebben wat je wil uitleggen. Wat zijn de begrippen die iemand moet kennen en wat is het leerdoel? Je knipt het onderwerp op in stukjes en neemt de groep daar stap-voor-stap in mee. Dat leerproces is een echte wisselwerking tussen de docent en leerlingen. En dus ook waar jij als leraar energie uit moet halen!

Je bent alert en wendbaar

Of je nu voor een klas basisschoolleerlingen staat of les geeft aan een groep volwassenen: als docent moet je altijd ‘aan’ staan. Denk maar eens terug aan jouw eigen schooltijd. Er is niks zo saai als een leraar die enkel de lesstof opdreunt of een powerpoint voorleest. Je moet als docent jouw les ook echt kunnen overbrengen op de groep en daarbij inspelen op wat er gebeurt in de klas. Daarom is het belangrijk dat je alert en scherp bent op de groepsdynamiek. Dat kan soms flink hectisch zijn en vraagt om flink wat aanpassingsvermogen van jou als docent. 

Je bent duidelijk en consequent

Natuurlijk wil je niet zo worden als die strenge juf of meester waar je vroeger de kriebels van kreeg. Toch is het belangrijk dat je als docent duidelijke regels stelt en daar consequent in bent. 

Aan het begin van het schooljaar is het altijd aftasten wat wel en niet mag in de klas, of je nu met kinderen of volwassenen werkt. Daarom is het belangrijk dat je als leerkracht structuur biedt en achter je keuzes staat. Zo maak je duidelijk wat de norm in de klas is én zorg je voor een veilige leeromgeving. Daar pluk je als docent de rest van het jaar de vruchten van! En vergis je niet: dat wordt ook door de leerlingen gewaardeerd.

Past het werken in het onderwijs bij jou?

Eerst beter uitzoeken of jouw competenties en drijfveren aansluiten bij een baan in het onderwijs? Maak dan een gratis profiel aan op LoopbaanCentraal en doe de competentie-check. Ook als je in gesprek wilt met een loopbaancoach over wat bij jou past, dan denken we graag met je mee.


Gerelateerde artikelen:

Werken in de glastuinbouw, iets voor jou?

Een overstap maken naar de ICT: dit heb je nodig!

3 dingen die je nodig hebt om te werken in de zorg

Hoe kom jij achter je drijfveren in je werk?