Tips Werken in de sector zorg en welzijn: dit heb je nodig

In de corona-tijd werd het duidelijker dan ooit: zorgmedewerkers zijn onmisbaar. Het is aanpoten, maar tegelijkertijd is het werk vaak dankbaar, want je kunt echt iets voor een ander betekenen. Bovendien is de sector Zorg en Welzijn erg divers. Er zijn immers veel verschillende vormen van zorg en je kunt met alle verschillende opleidingsniveaus aan de slag.

Kortom: de zorg biedt mooie loopbaankansen. En omdat de komende jaren veel extra handen nodig zijn in de zorg, is een overstap zeker het overwegen waard. Interessante optie voor jou? Lees dan onze tips om te kijken of het werk in de sector Zorg en Welzijn bij jou past. 

Oriënteer je eerst op de verschillende mogelijkheden

De zorg is natuurlijk ontzettend breed. Je kunt bijvoorbeeld werken in de acute zorg, psychiatrie, gehandicaptenzorg of ouderenzorg. Daarbinnen heb je veel verschillende banen, zoals verzorgende, doktersassistente of woonbegeleider. Niet gek dus als je het lastig vindt om de weg te vinden tussen aTip - werken in de zorgl die mogelijkheden. Daarom geven diverse handige websites die jou een overzicht van de verschillende banen in de zorg.

Een voorbeeld is het platform Ik Zorg, die de overheid samen met zorgorganisaties ontwikkelde om je te helpen in jouw oriëntatie op de zorg. Op de website lees je verhalen van mensen met verschillende functies, die werken met diverse doelgroepen. Een mooie manier om meer te weten te komen over wat het werk nu écht inhoudt.

Daarnaast kun je een kijkje nemen op de website van Zorginspirator. De website beschrijft de verschillende functies van a tot z. Bovendien vind je veel informatie over opleidingen die je nodig hebt om te werken in een bepaald beroep én wordt een beeld geschetst van hoe dat werk er in de toekomst uitziet. Zo kun je jouw loopbaan helemaal uitstippelen!

Dit heb je nodig om te werken in de zorg

In een diverse sector als Zorg en Welzijn is het lastig te zeggen wat er precies op jouw cv moet staan om aan de slag te kunnen. Toch zijn er een aantal punten die voor de meeste uitvoerende zorgbanen en doelgroepen gelden. Ben jij je aan het oriënteren of werken in de zorg bij jou past? Neem deze 3 punten mee in jouw overweging:

1. De juiste diploma’s zijn een harde eis

Voor de uitvoerende beroepen in de zorg moet je de juiste diploma’s op zak hebben. Heb jij nog geen zorgachtergrond? Dan is de kans groot dat je je moet laten omscholen voordat je bij een zorginstelling aan de slag kunt.

Het goede nieuws is dat veel zorgorganisaties de mogelijkheid bieden om jouw opleiding bij hen te volgen. Zo’n leerwerkplek heet ook wel een BBL-traject. Vaak worden die aangeboden op mbo niveau 3 en 4. Dat betekent dat je binnen een zorginstelling wordt opgeleid tot bijvoorbeeld verzorgende, verpleegkundige of begeleider. Hoewel het salaris van een leerling vaak wat lager is, word je tijdens jouw opleiding dus gewoon betaald.  

Studeren en werken tegelijk is natuurlijk niet niks. Bedenk daarom van tevoren goed of het op dit moment haalbaar voor je is. Daar schreven we eerder deze tips over.

En tenslotte: voor staffuncties gelden andere regels. Wil jij aan de slag in de administratie of management, dan wordt er meer gelet op jouw eerdere werkervaring en affiniteit met de zorg. Een mooie ingang als je toch in de zorg wilt werken!

2. De juiste vaardigheden: empathie, geduld en nauwkeurigheid

Veel mensen overwegen een baan in de zorg omdat ze sociaal zijn en graag anderen helpen. Eigenschappen die inderdaad ontzettend relevant zijn. Daarnaast vraagt het werken in de zorg ook om andere vaardigheden. 

werken in de sector zorg welzijnHet werken met mensen is bijvoorbeeld vaak onvoorspelbaar. Zo help je in de ouderen- of gehandicaptenzorg vaak met het wassen en aankleden van mensen die zelf fysiek minder kunnen. Je komt ook patiënten tegen die in de war zijn of eigenlijk liever geen zorg zouden willen ontvangen. Hoe deze mensen op jouw hulp reageren, kan van dienst tot dienst verschillen. Dat betekent dat je goed moet kunnen inspelen op verschillende situaties. Geduld, stressbestendigheid en een goed reflecterend vermogen zijn daarbij belangrijke eigenschappen. Bovendien moet je in de zorg vaak richtlijnen volgen of werken met medicijnen. Daarom is het voor veel banen ook belangrijk dat je precies en nauwkeurig bent in je werk. 

Let er tenslotte op dat je niet té zorgzaam bent. Je eigen grenzen aan kunnen geven en een goede balans weten te houden tussen werk en privé zijn minstens even belangrijk. Je moet immers ook voor jezelf zorgen! 

3. Je vindt het niet erg om onregelmatige diensten te werken

Bij veel beroepen in de zorg moet je avond- nacht- en weekenddiensten draaien. Dat betekent dat je een onregelmatig rooster hebt. Denk van tevoren goed na of dat bij jou past. Avond- en nachtdiensten hebben bijvoorbeeld invloed op jouw slaapritme. En als je in de weekenden werkt, zul je af en toe leuke dingen missen of op zoek moeten naar een oppas. 

Die flexibiliteit heeft natuurlijk ook hele positieve kanten. Doordat jij vrij bent op momenten dat anderen werken, kun je bijvoorbeeld lekker rustig winkelen of makkelijker doordeweeks op bezoek bij familie. Daarnaast bouw je door bijvoorbeeld slaapdiensten te draaien vaak snel uren op.

In gesprek: past werken in de zorg bij jou?

Is er een zorgbaan die jij echt interessant vindt? Dan heb je waarschijnlijk nog veel meer vragen over wat het werk precies inhoudt. Het meeste leer je door het gesprek aan te gaan met mensen die al werken in de baan die jij overweegt. 

Kijk daarom eens in jouw eigen netwerk naar connecties die al werken in de zorg. Vraag of zij (digitaal) koffie willen drinken, of stel jouw vragen in een berichtje op LinkedIn. Bovendien helpen zorginstellingen je vaak graag in het maken van jouw beslissing. In bijvoorbeeld een inloopspreekuur of banenmarkt beantwoorden ze al jouw vragen. Of trek de stoute schoenen aan en vraag of je een dagje mee mag lopen.

En als laatste, ben je op zoek naar advies of het werken in de zorg bij jou past? Kijk dan eens bij het Transferpunt Zorg en Welzijn van House of Skills. Daar kun je met een vragenlijst kijken of jouw vaardigheden passen bij een baan in de zorg én een gesprek aanvragen met een loopbaancoach. Daarnaast biedt de organisatie Sterk in je Werk loopbaancoaching gericht op het werken in de sector zorg en welzijn. 


Lees meer:

Een opleiding volgen naast je werk: is het haalbaar voor jou?

Studeren naast je werk: met deze 4 tips wordt dat een succes!

Hoe kom jij achter je drijfveren in je werk?