Tips Hoe kom jij achter je drijfveren in je werk?

Drijfveren in het werk: waar gaat jouw hart sneller van kloppen?

Veel mensen zijn zich niet bewust van hun drijfveren. Toch zijn je drijfveren heel belangrijk in je werkplezier. Ze bepalen wat jou motiveert en hoe je handelt. Om goede keuzes te maken in jouw loopbaan is het dus belangrijk dat je weet waar jij voldoening uit haalt. Komt een baan overeen met jouw waarden, dan is de kans groot dat jij ’s ochtends fluitend op de fiets naar jouw werkt stapt. Maar hoe weet je nu wat jouw drijfveren zijn?

Op zoek naar werk dat past bij wie jij bent

Het is belangrijk dat je werk doet dat past bij wie jij bent en wat jij wilt. Als jouw baan goed aansluit bij jouw waarden, kun je daar energie uit halen op het moment dat je het werk minder leuk vindt. Het zit dan niet mee en je hebt misschien een rotdag, maar je weet tenminste wèl waar je het voor doet. Je werkt bijvoorbeeld als verzorgende en houdt ervan om mensen te helpen. De administratie die daarbij hoort vind je minder leuk. Maar terwijl je achter de computer alle dossiers bijwerkt, kun je in ieder geval bij jezelf bedenken: ook hiermee help je de patiënten. En dat is wat jij belangrijk vindt. 

Jouw drijfveren vinden: waar krijg jij energie van?

Om een baan te vinden die echt bij jou past, is het dus belangrijk dat je weet wat jou motiveert. Pak een vel papier en ga er eens goed voor zitten. Schrijf alles op wat er in je opkomt. Denk na over de volgende punten:

  1. Waar krijg jij energie van en waarvan juist niet? Houd je van gestructureerd werken, of juist van afwisseling? Zorg je graag voor een ander, ben je heel artistiek of vind je financiële zekerheid belangrijk? Bedenk ook waar je goed in bent, want dat geeft meestal veel energie. Denk niet alleen aan activiteiten in jouw werk, maar kijk ook naar wat je graag doet in je vrije tijd.
  2. Welke rol neem jij graag op je en waarom krijg je hier energie van? Vind jij het bijvoorbeeld leuk om leiding te geven? Bedenk dan waarom je daar energie uit haalt. Voor de ene persoon is het belangrijk om een hoge status te hebben. De ander vindt het fijn om als leider een ander te helpen het beste uit zichzelf te halen.
  3. Bedenk eens voor jezelf: wat wil jij graag dat anderen over jou denken? En wat zegt dat over de waarden die je hebt? Wil jij bijvoorbeeld graag dat andere mensen jou aardig vinden en zich bij jou op hun gemak voelen? Dat zegt waarschijnlijk dat jij een persoon bent dat graag voor andere mensen zorgt. 
  4. Met een account op LoopbaanCentraal kun je verschillende instrumenten vinden om te ontdekken wat jij belangrijk vindt in werk. Bijvoorbeeld de vragen over jouw loopbaanankers. Zo kom je te weten wat jouw belangrijkste waarden in het werk zijn. Door de vragenlijst in te vullen, kom je misschien op punten waar je eerder nog niet over hebt nagedacht.

Waarom zijn deze waarden zo belangrijk voor jou?

Als het goed is heb je nu een lijst met drijfveren voor je liggen. Bedenk welke van deze punten op de lijst het belangrijkst voor je zijn en welke het minste. Waarom zijn deze punten belangrijk en hoe wil je deze terug zien in jouw werk? In hoeverre vind je ze al terug in je huidige baan? En hoe zou de ideale baan er voor jou uitzien?

Bedenk welke banen en bedrijven bij jou passen

Nu je weet wat jouw belangrijkste drijfveren zijn, kun je bedenken welk type bedrijf en werk daarbij aansluiten. Zorg jij graag voor anderen en vind je het belangrijk dat alle punten in het werk uitgebreid worden overlegd? Dan is de kans groot dat een organisatie met veel commerciële targets niet goed bij jou past.

Vraag vrienden of een loopbaancoach om mee te denken

Uitzoeken welke baan past bij jouw drijfveren kan lastig zijn. Tegenwoordig zijn er veel verschillende banen zijn en voor sommige functies geldt een opleidingseis. Kom je er zelf niet uit? Vraag advies aan mensen uit jouw omgeving of neem dan contact op met een loopbaancoach

Jouw drijfveren in het werk ontdekken? Maak een account aan op LoopbaanCentraal en maak de opdrachten van 'meer leren over jezelf'.

Meer lezen:

8 tips om duurzaam inzetbaar te blijven

5 tips om je competenties te ontdekken

6 tips voor een beter CV