Tips 5 tips om je competenties te ontdekken

Wil je je verder ontwikkelen of wil je gaan solliciteren? Dan is het belangrijk dat je weet waar je goed in bent en wat je leuk vindt om te doen. Dit noemen we ook wel kwaliteiten of met een ander woord: competenties. Het is handig om je competenties te weten bij het solliciteren, maar ook om gericht te zoeken naar ontwikkelmogelijkheden. De volgende tips helpen je bij het ontdekken van jouw competenties.

1. Kijk terug op je loopbaan

Om erachter te komen wat jouw competenties zijn is het handig om terug te kijken op je loopbaan. Pak je cv er eens bij en kijk er goed naar. Bekijk waar je met veel plezier hebt gewerkt. En kijk welke functies of werkzaamheden je leuk vond om te doen en waar je goed in bent.

2. Denk na over je huidige werk

Ook is het belangrijk om te kijken naar je huidige werk. Wat vind je bijvoorbeeld heel makkelijk gaan in je werk? Meestal zijn jouw competenties heel gewoon voor jezelf en lijken dingen waar je goed in bent vaak vanzelf te gaan.

3. Laat je familie je beoordelen

Je leert veel over jezelf als je anderen vraagt om feedback. Vraag je familie, vrienden of (oud-)collega’s bijvoorbeeld waar je goed in bent. En laat ze bedenken wanneer ze jou met plezier hebben zien werken. Op deze manier kom je erachter wat je goed en minder goed kan.

4. Bedenk waar je trots op bent

Het is goed om af en toe terug te kijken waar je trots op bent. Is er een prestatie in je werk of privéleven waar je bijvoorbeeld heel trots op bent? Wat deed je precies in die situatie? Kreeg je hier complimenten over? Als je af en toe deze vragen beantwoordt, kom je erachter waar jij goed in bent en waar je energie van krijgt.

5. Doe een competentietest

Je kunt ook een (gratis) test doen. Een competentietest geeft je inzicht in jouw competenties. Als je de test hebt afgerond, zie je precies waar jij goed in bent.

 

Achter je competenties komen? Doe de test!