6 tips voor een beter cv

Heb je al een Curriculum Vitae (cv)? Houd 'm up tot date, er is altijd ruimte voor verbetering in een cv. We hebben zes tips voor je. Handig om erbij te houden als je je cv bijwerkt.

1. Maak het persoonlijk

Bovenaan je cv kun je kort beschrijven wie je bent. Veelgebruikte zinnen zeggen niets, vertel liever wie je écht bent. Oneliners als: “Ik ben een harde werker die graag als teamplayer werkt maar ook goed zelfstandig kan werken,” zijn standaard. Besteed liever moeite aan een persoonlijk stukje over jezelf. Leg in een paar regels uit wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Dat valt op!

2. Let op de volgorde

Volgorde doet er toe in je cv. Vermeld je eerst je opleiding of toch eerst je werkervaring? Wat is volgens jou het meest aantrekkelijk voor de werkgever? Heb je bijvoorbeeld al een jaar werkervaring, dan is het verstandig om je cv daarmee te beginnen. De kans is groot dat jouw baan meer vertelt over je competenties en vaardigheden dan de opleiding die je gevolgd hebt. Ben je nog met een opleiding bezig, dan zet je die boven je werkervaring.

3. Weg met de zin “Referenties op aanvraag”

Vaak willen werkgevers van iemand anders horen wie jij bent en waar je goed en minder goed in bent. Daarom zetten veel mensen op hun cv “Referenties op aanvraag”. Maar is dit wel nodig om te noemen? Onze tip is om dit weg te laten. Als het bedrijf waar je solliciteert een referentie wil, dan vragen ze er wel naar. Ken je iemand uit jouw vakgebied die goede ervaring met je heeft, vraag hem of haar dan om een kort citaat dat jou omschrijft. Zet dat in je cv, je maakt er indruk mee!

4. Voeg je LinkedIn pagina toe

Heb je een LinkedIn profiel? Ook hiervoor geldt: houd deze up-to-date. En voeg deze toe aan je cv. Zorg wel dat je er een klikbare link van maakt. De kans is namelijk groot dat je cv op een computer wordt bekeken. Wel zo makkelijk dat de lezer dan gelijk door kan klikken naar je LinkedIn profiel.

5. Doe een spellingscontrole

Foutjes in de spelling? Voorkom ze, vraag vrienden of familie de tekst te checken. Zelfs als je denkt dat je spelling goed is, is het handig om dit te doen. Soms ben je blind voor fouten in je eigen teksten.

6. Sla je cv op als PDF

Is je cv klaar? Sla hem dan op als een PDF-bestand. De opmaak en inhoud kunnen dan niet verschuiven, ook als iemand je cv op een andere computer opent. Sla het document op voorzien van een begrijpelijke bestandsnaam. Bijvoorbeeld: cv_voornaam_achternaam.

Meer lezen over:

3 aandachtspunten voor het schrijven van je sollicitatiebrief

5 tips om je competenties te ontdekken

6 tips voor het voorbereiden van je sollicitatiegesprek

Wil je een voorbeeld zien?

Klik hier voor een voorbeeld cv

Tags: #cv, #solliciteren, #tips, #tricks