Tips 6 tips voor een beter cv

Heb je al een Curriculum Vitae (cv)? Het is waardevol om daar nog eens goed naar te kijken. Er is namelijk altijd ruimte voor verbetering in een cv. Daarom zetten wij een aantal tips voor je op een rijtje. Handig om erbij te houden als je je cv bijwerkt.

1. Maak het persoonlijk

Bovenaan je cv kun je kort beschrijven wie je bent. Op veel cv’s staat bijvoorbeeld het volgende: “Ik ben een harde werker die graag als teamplayer werkt maar ook goed zelfstandig kan werken.” Dit soort zinnen zijn erg standaard. Besteed daarom meer tijd aan een persoonlijk stukje over jezelf. Leg in een paar regels uit wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Dat valt op!

2. Let op de volgorde

Het is ook belangrijk om goed op de volgorde te letten in je cv. Een veelgestelde vraag is of je eerst je opleiding moet noemen of je werkervaring. Dit hangt ervan af wat jij denkt dat het meest aantrekkelijk is voor de werkgever. Heb je bijvoorbeeld al een jaar werkervaring? Dan is het verstandig om je cv te beginnen met werkervaring. De kans is groot dat jouw baan meer vertelt over je competenties en vaardigheden dan de opleiding die je gedaan hebt. Ben je nog met een opleiding bezig? Zet dan je opleiding boven je werkervaring.

3. Verwijder de zin “Referenties op aanvraag”

Vaak willen werkgevers van iemand anders horen wie jij bent en waar je goed en minder goed in bent. Daarom zetten veel mensen op hun cv “Referenties op aanvraag”. Maar is dit wel nodig om te noemen? Onze tip is om dit weg te laten. Als het bedrijf waar je solliciteert een referentie wil, dan vragen ze er wel naar. Heb jij al iemand uit jouw vakgebied als referentie? Vraag dan bijvoorbeeld om een kort citaat dat jou omschrijft. Dit kun je dan vervolgens in je cv zetten. Hier maak je meer indruk mee!

4. Voeg je LinkedIn pagina toe

Heb je een LinkedIn profiel? Werk deze dan goed bij als je dat nog niet gedaan hebt en voeg deze toe aan je cv. Zorg wel dat je er een klikbare link van maakt. De kans is namelijk groot dat je cv op een computer wordt bekeken. Wel zo makkelijk dat de lezer dan gelijk door kan klikken naar je LinkedIn profiel.

5. Doe een spellingscontrole

Twijfel je over je spelling? Laat je cv dan nalezen door vrienden of familie. Ook als je denkt dat je spelling goed is, is het handig om dit te doen. Je wilt namelijk vast niet dat de werkgever spelfouten ontdekt.

6. Sla je cv op als PDF

Is je cv klaar? En ben je er helemaal tevreden over? Sla hem dan op als een PDF-bestand. Het voordeel van een PDF is dat de inhoud niet kan verschuiven als iemand je cv op een andere computer opent. Zorg als je het document opslaat ook voor een goede bestandsnaam. Bijvoorbeeld: cv_voornaam_achternaam.


Meer lezen over:

3 aandachtspunten voor het schrijven van je sollicitatiebrief

5 tips om je competenties te ontdekken

6 tips voor het voorbereiden van je sollicitatiegesprek

Wil je een voorbeeld zien?

Klik hier voor een voorbeeld cv