Tips 6 tips voor het voorbereiden van je sollicitatiegesprek

Bij een sollicitatiegesprek maak je de beste indruk als je goed voorbereid bent. Maar hoe kun je je goed voorbereiden op je sollicitatiegesprek? Bekijk onze 6 tips.

1. Ken de vacature

Lees de vacature goed door en kijk waar de werkgever om vraagt. Bedenk dan waarom jij zo goed bij de functie past. Waar ben jij goed in en hoe kun je dit bewijzen? Probeer jouw kwaliteiten te linken aan de vaardigheden waar het bedrijf om vraagt. Je kunt voorbeelden uit de praktijk gebruiken om dit te laten zien.

2. Verdiep je in het bedrijf

Zorg dat je zoveel mogelijk informatie over het bedrijf weet voordat je het gesprek in gaat. Bekijk op het internet wat het bedrijf precies doet en welke producten of diensten zij hebben. Lees ook de missie en visie van het bedrijf en kijk hoe groot het bedrijf is. Dit heb je waarschijnlijk voordat je ging solliciteren al gedaan, maar het is goed om dit nog eens te doen. Zo laat jij zien dat je je best hebt gedaan.

3. Bereid je voor op de meest gestelde sollicitatievragen

Tijdens je sollicitatiegesprek kun je veel vragen verwachten. Hieronder hebben we een paar meest gestelde sollicitatievragen voor je op een rijtje gezet. Pak er een paar uit en bedenk een goed en passend antwoord op die vragen. Dit helpt je tijdens het sollicitatiegesprek.

  • Vertel eens: wie ben je?
  • Waarom wil je hier werken?
  • Wat denk je dat de functie inhoudt?
  • Wat zijn jouw sterke punten?
  • Wat zijn jouw zwakke punten?
  • Wat maakt jou geschikt voor deze functie?
  • Waar zie je jezelf over 5 jaar?

4. Bereid je eigen vragen voor

Zorg er altijd voor dat je nadenkt over vragen die je zelf wilt stellen tijdens het gesprek. Wil je bijvoorbeeld meer weten over de werkzaamheden? Of heb je een vraag over wat het bedrijf precies doet? Door zelf vragen te stellen laat je zien dat je je in de organisatie en de vacature hebt verdiept. Neem je vragen en alle andere documenten (zoals je sollicitatiebrief) ook mee tijdens je gesprek. Dan kun je de antwoorden op jouw vragen hier bij schrijven.

5. Plan de route

Kijk een dag van te voren goed waar je moet zijn voor je sollicitatiegesprek en hoe laat je verwacht wordt. Het is belangrijk om goed op tijd te komen, ongeveer tien minuten van te voren. Plan je reis dus ruim en houd rekening met vertraging of file.

6. Blijf jezelf

Het belangrijkste is wel dat je jezelf blijft. Natuurlijk moet je jezelf een beetje verkopen tijdens een sollicitatiegesprek, maar zorg dat je niet té hard je best doet om de juiste antwoorden te geven. Wees dus vooral eerlijk. Denk je dat je het lastig vindt om helemaal jezelf te blijven? Bijvoorbeeld omdat je nerveus bent? Dat is niet erg, zenuwachtig zijn hoort erbij. Wat je dan het beste kunt doen is rustig praten en wat langere pauzes nemen tussen de zinnen door.

Meer lezen over:
5 tips om je competenties te ontdekken