Tips Studeren naast je werk: met deze 4 tips wordt dat een succes

Een opleiding volgens naast je werk is pittig, maar haalbaar. Wil je zeker weten dat je aan het einde van je studie ook echt je diploma in ontvangst neemt? Lees dan onze tips.

Studeren naast je werk, dat is niet niks. Het vraagt om veel discipline en motivatie, en dat voor een lange tijd. Vind jij dat lastig? Al veel mensen gingen je voor en hebben een studie afgerond naast hun baan. Het is dus haalbaar, ook voor jou! Zeker met deze tips.

1 Maak een goede planning

’S avonds of in het weekend de boeken induiken, daar heb je discipline voor nodig. Maak daarom een goede planning en houd je daar ook aan. Vanaf nu zijn bijvoorbeeld de dinsdagavond en zondagochtend om te studeren, punt uit. Gaan je vrienden die dag gezellig de stad in of hebben de kinderen dringend een nieuwe broek nodig? Helaas moet jij vertellen dat je niet kunt. Juist op deze momenten is het namelijk belangrijk dat je je aan je planning houdt. 

2 Vraag of je een deel van de studie onder werktijd mag volgen

Vaak staan werkgevers positief tegenover het feit dat jij weer naar school gaat studeren. Het betekent immers dat je een gedreven collega bent. Ook is de kans groot dat het bedrijf wat aan jouw opleiding heeft. Bespreek daarom jouw plannen met de leidinggevende op je werk. De kans is groot dat die je met de opleiding wil helpen. Zo kun je soms kosten vergoed krijgen, of zelfs een deel van de studie onder werktijd volgen.

3 Laat je omgeving weten dat je een opleiding volgt

Door je studie heb je straks minder tijd voor leuke uitjes. Laat aan de mensen om je heen weten dat je een studie gaat volgen en daardoor minder tijd hebt om af te spreken. Heb je een gezin? Maak dan duidelijke afspraken met je partner.

4 Vind een rustige studieplek

Je kunt het beste studeren op een plek met weinig afleiding. Misschien is thuis studeren voor jou daarom niet handig. Focussen op je studieboeken is lastig als je weet dat er nog 3 volle wasmanden op je  wachten en de kinderen ondertussen het huis afbreken.

Zorg dus voor een rustige plek, waar je je echt kunt focussen op de studie. Denk bijvoorbeeld aan de bibliotheek of ga op zoek naar een rustig koffietentje. Wist je dat studeren aanstekelijk werkt? Als anderen om jou heen geconcentreerd werken, helpt jou dat ook om te focussen. Dat kan zelfs via een livestream of YouTube! Tijdens studiemomenten zet je je telefoon uit en check je niet stiekem je werkmail. Voorkom dat je wordt afgeleid!

Twijfel je nog of je wilt gaan studeren naast je werk? Lees hier [LINK] de kritische vragen die je aan jezelf kunt stellen.

 

Verder lezen:

 Een opleiding volgen naast je werk: is het haalbaar voor jou?

Omgaan met teleurstellingen in jouw werk: 5 tips

5 tips om je te blijven ontwikkelen in jouw werk