Tips 5 Tips om je te blijven ontwikkelen in je werk

Tegenwoordig vieren steeds minder mensen meer een 25-jarig jubileum op het werk. Zeker nu robots steeds meer taken overnemen, is de kans groot dat je niet tot je pensioen dezelfde baan hebt. Het is daarom belangrijk om te blijven groeien en nieuwe dingen te leren. Maar hoe zorg je er nu zelf voor dat je niet stilstaat in je werk?

De verschillende vormen van leren

Je denkt bij leren en ontwikkelen misschien meteen aan het volgen van een opleiding. Maar wist je dat het meeste van wat je leert niet via opleidingen gaat? Het meeste van wat je leert, zo’n 70%, gebeurt namelijk op de werkvloer zelf. Tijdens het werken leer je allerlei regels en handigheidjes, of krijg je nieuwe verantwoordelijkheden. Zo word je steeds beter in het werk. Verder is 20% van wat je leert door jouw collega’s, wanneer zij iets uitleggen of je inwerken op een nieuwe taak. De laatste 10% leer je door een opleiding of cursus.

Je ontwikkelt je dus het meeste tijdens het werken. Je steekt iets op van anderen of leert door zelf iets nieuws te doen. Hoe zorg je er nu zelf voor dat je je blijft ontwikkelen in je werk? We geven 5 tips.

1 Probeer iets nieuws tijdens je werk.

Tijdens een vergadering stelt een collega voor om iets nieuws te proberen. Het lijkt je leuk, maar je voelt je ook onzeker. ‘Dat gaat me toch niet lukken’, gaat er door je hoofd. Jammer, want je zult zien dat je veel meer kunt dan dat jezelf denkt. Denk maar aan de beroemde uitspraak van Pipi Langkous: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik dat wel kan.’ Soms leer je nieuwe taken vooral door het te doen. Spreek daarom met jezelf af: de volgende keer dat jij denkt ‘dat wil ik wel eens proberen’, ga je het ook gewoon doen.

2 Leer van de mensen om je heen


Een collega vertelt tijdens de pauze enthousiast over de opdrachten die ze uitvoert. ‘Goh,’ denk je bij jezelf, ‘dat zou ik ook weleens willen doen.’ Herkenbaar? Vraag dan eens aan die collega of je een dagje mee mag lopen. De kans is groot dat je collega enthousiast reageert en je graag helpt om iets nieuws te leren. Mensen die gepassioneerd zijn en veel over een onderwerp weten, delen namelijk graag hun kennis. Bedenk maar eens bij jezelf: hoe leuk is het als iemand wil leren over een onderwerp waar jij enthousiast over bent?

3 Ga zelf op zoek naar manieren om kennis op te doen.

Zelf nieuwe kennis opdoen kan op veel manieren. Wil jij meer leren over een onderwerp? Grote kans dat hier een hele lading interessante boeken over zijn geschreven. Ook vind je online veel informatie. Kijk bijvoorbeeld interessante filmpjes over het onderwerp, volg een webinar of ga op zoek naar handleidingen. Wil je graag je kennis onderhouden? Schrijf je dan in voor nieuwsbrieven en vakbladen of volg denkers en ondernemers die in jouw vakgebied actief zijn.

4 Leer iets nieuws door te experimenteren

De eerste keer dat je iets doet, gaat het waarschijnlijk niet perfect. Dat is niet erg, want door fouten te maken leer je. Probeer daarom te experimenteren om zo nieuwe kennis op te doen. Is er bijvoorbeeld een nieuw programma dat handig is voor jouw werk? Maak een test-account en klik op alle knoppen die je kunt vinden. Of heb jij iets gehoord over een nieuwe gesprekstechniek? Probeer die tijdens de pauze eens uit op je collega’s. De kans is groot dat je, door te proberen en experimenteren, veel leert over wat wel en niet werkt. De kennis die je opdoet kun je daarna in je werk gebruiken!

5 Benut je opleidingsbudget

Misschien ben jij wel leidinggevende op je werk, maar vind je het lastig om goede feedback te geven. Of jij doet veel administratie en wil meer leren over programma’s zoals Word of Excel. Wil je een specifieke vaardigheid verbeteren? Volg hier een opleiding of cursus voor. Veel mensen weten dit niet, maar vaak is daar vanuit jouw werk een bedrag voor beschikbaar. Vraag daarom bij jouw leidinggevende of bij de HR-afdeling naar een opleidingsbudget. Misschien biedt jouw bedrijf zelf ook al veel opleidingen aan. 

Tot slot: je leert veel zonder dat je je daar bewust van bent. Om je daar bewust van te worden, kan het helpen om voor jezelf inzichtelijk te maken wat je leert. Houd de komende tijd elke dag eens een dagboek bij met leerervaringen. Je zult zien dat je veel meer leert dan je denkt!

Direct beginnen met jezelf verder ontwikkelen? Maak een account aan op loopbaancentraal.nl 

Meer lezen?

Hoe kom je achter jouw drijfveren in het werk?

Zo blijf je als oudere werknemer duurzaam inzetbaar

4 tips om jouw loopbaantraject te financieren