Tips Zo blijf je als oudere werknemer duurzaam inzetbaar

Duurzaam inzetbaar blijven is voor oudere werknemers extra belangrijk. Hoe blijf je productief, gemotiveerd en gezond genoeg aan het werk? Wij geven je tips aan de hand van de zogeheten job crafting methode.

Job crafting is het aanpassen (‘craften’) van je baan naar je eigen wensen en werkvermogen. Het doel? Je werk beter aan laten sluiten op je persoonlijke behoeftes. Job craften is dus je baan veranderen zonder van baan te veranderen. Hier zijn verschillende manieren voor. We leggen ze hieronder aan je uit.

De oudere werknemer

Maar eerst: wat is de oudere werknemer? Als we de grens in het midden leggen bij een werknemers leeftijd tussen de 20 en 67 jaar, spreken we van oudere werknemers bij een leeftijd van 44 tot 67 jaar. In sommige gevallen worden alle 55-plussers als oudere werknemer gezien. Hoe dan ook is de ene oudere de andere niet. Je voelt vanzelf of je denkt dat je thuishoort in de categorie ‘oudere werknemer’.

Craften: 5 manieren

Job craften kun je op vijf manieren doen. Bij elke manier horen weer verschillende technieken die je kunt gebruiken:

1 Taak of functie crafting

Taak of functie crafting is het aanpassen van het aantal en soort taken op je werk. Heb je te veel taken waardoor dit ten koste gaat van de werkkwaliteit of jouw eigen energie? Maak je takenpakket kleiner door je op een kleiner aantal werktaken te richten. Zoek je uitdaging of wil je iets nieuws leren? Dan kan je je taken verbreden of taken rouleren met een collega.

2 Relationeel crafting

Relationeel crafting gaat om het aanpassen van relaties op de werkvloer. Dit kunnen zowel contactmomenten met collega’s als klanten zijn. Maak een overzicht van de onderlinge relaties op het werk en vraag jezelf af: verlopen alle samenwerkingen zoals je wenst dat ze verlopen? Waar liggen de verbeterpunten? Van welke samenwerkingen krijg je energie? Welke samenwerkingen kosten je energie en waarom?

3 Werkcontext crafting

Het sleutelen aan de werkcontext betekent dat je dezelfde taken blijft doen, maar dan in een andere omgeving. Denk hierbij aan het herinrichten van je werkplek en het veranderen van je werktijden. Zijn er verbeterpunten mogelijk als je kijkt naar je werktijden? Is je werkplek ergonomisch verantwoord ingericht? Ergonomisch verantwoord werken betekent dat je op een prettige, veilige en functionele manier werkt die goed is voor je lichaam. Op kantoor betekent dat je bureaustoel en -tafel op een gezonde manier zijn afgesteld.

4 Cognitief crafting

Cognitief craften gaat over het bewust aanpassen van je eigen gedachten, ideeën, gedrag en gevoelens tegenover je werk. Hierdoor verander je de betekenis die je zelf aan je taken geeft. Als je inziet dat jouw taken een grote betekenis hebben, voer je ze makkelijker en beter uit. Je doet dit door het volgende te onderzoeken: 1) wat betekenen je huidige taken voor jou? En 2) wat betekenen je huidige taken voor anderen? Soms kan een bijeenkomst of training hierbij helpen.

5 Personal crafting

Bij personal craften verander je zaken die te maken hebben met je eigen kennis en gezondheid. Dit kan bijvoorbeeld door jezelf te ontwikkelen en een opleiding te volgen. Maar ook door gezondere voeding, meer beweging of een anti-stresstraining.

Welke job craftingstechniek past bij jou?

Welke job craftingstechniek past bij jou?
Jij als werknemer weet zelf het beste waar de verbeterpunten liggen en welke van de bovengenoemde job craftingstechnieken daarbij passen. Maar je hoeft dit niet alleen te doen. Ervaren loopbaancoaches onderzoeken graag samen met jou hoe jij duurzaam inzetbaar kunt blijven op het werk. Lees meer tips over duurzaam inzetbaar blijven op het werk. Als je 45 jaar of ouder bent kun je van het 45+ ontwikkeladvies gebruik maken om in contact te komen met een loopbaancoach.

Meer lezen:

8 tips om duurzaam inzetbaar te blijven

DIA-gesprekken in de bouw: haal het beste uit jezelf

6 tips voor het voorbereiden van je sollicitatiegesprek