Tips DIA-gesprekken in de bouw: haal het beste uit jezelf

Werk je in de bouwsector? Dan is het extra belangrijk om stil te staan bij jouw gezondheid en productiviteit. Maar ook bij onderwerpen als: werk je veilig? Heb je plezier in je werk? En kijk je genoeg vooruit? Wij tippen je graag over hoe jij de beste versie uit jezelf haalt.

PAGO

Je hebt vast weleens gehoord van het Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO), ook wel Bouwkeuring genoemd. Hier heb je vanuit de cao bouw & infra recht op. Het is een medisch onderzoek dat risico’s en klachten opspoort die kunnen ontstaan tijdens je werk. Een bedrijfsarts test je ogen, het gehoor, de longfunctie, je bloed en  onderzoekt de rug en de ledematen. Zo weet jij hoe het ervoor staat met jouw gezondheid, conditie en leefstijl.

DIA: PAGO inclusief een adviesgesprek

Sinds 2018 is de PAGO van naam veranderd omdat het is uitgebreid. Je krijgt nog steeds de bouwkeuring zoals je die kent. Het verschil is dat je nu ook in gesprek gaat met een adviseur van Volandis. Het PAGO heet door deze uitbreiding nu de DIA. DIA staat voor Duurzame Inzetbaarheidsanalyse. In het gesprek met de adviseur praat je over hoe je plezierig en zo duurzaam mogelijk kan blijven werken. Duurzaam betekent dat je vitaal, gemotiveerd en productief bent en dat je kan meebewegen met verandering. Met andere woorden: hoe blijf je zo duurzaam inzetbaar mogelijk?

Deelnemen aan de DIA: waarom?

Deelnemen aan de DIA is altijd waardevol. Wij raden het aan. Ook als je niet zoveel met je gezondheid bezig bent. Waarom? De DIA helpt je om regelmatig en op tijd stil te staan bij je toekomst. Daarnaast is het heel praktisch. Je stelt samen met de adviseur een actieplan op. Dat actieplan is helemaal op jouw situatie aangepast. Het gaat over wat jij kunt doen om gezond, veilig en gemotiveerd aan het werk te blijven.

Deelnemen aan de DIA: hoe en wanneer?

Er zijn verschillende momenten waarop je kunt deelnemen aan de DIA. Je ontvangt een keer in de vier jaar een uitnodiging voor de DIA van de arbodienst. Heb je hier nog geen gebruik van gemaakt? Dat maakt niet uit, want dit recht blijf je houden. Net als het PAGO kost de DIA jou geen geld. Wil je op dit moment graag deelnemen aan de DIA in plaats van wachten op een uitnodiging? Dan kun je je aanmelden voor een spontane DIA via 0341 – 499 200 of mail naar diawerknemer@volandis.nl.

Na deelname aan de DIA: hoe nu verder?

Deelnemen aan de DIA is een stap in de goede richting. Nu is aan jou de uitdaging om aan de slag te gaan met de actiepunten uit jouw actieplan. Dit hoef je niet alleen te doen. Een loopbaancoach van James die gespecialiseerd is in de bouw & infrasector helpt je graag met de vragen waar je tegenaan loopt. Dit kunnen vragen zijn als: hoe maak ik een stap binnen of buiten mijn bedrijf? Hoe krijg ik een beter beeld van waar ik goed in ben? Hoe vergroot ik het plezier in mijn werk? En welke opleiding heb ik nodig als ik iets anders wil gaan doen? De loopbaanbegeleiding wordt ook betaald uit sectorgeld.

Lees meer over wat een loopbaancoach voor je kan betekenen.


Kortom: in de DIA draait alles om de beste versie van jou!

Meer lezen:

8 tips om duurzaam inzetbaar te blijven

3 tips om je loopbaan een boost te geven

Onze coaching