8 tips om duurzaam inzetbaar te blijven

De arbeidsmarkt verandert. Banen en functies ook. Je moet misschien langer doorwerken en je blijven ontwikkelen. Hoe aantrekkelijk ben jij op de arbeidsmarkt? Het is goed daar af en toe bij stil te staan, zodat je nu maar ook straks aan het werk kunt blijven in die leuke functie. Gezondheid maar ook je ontwikkeling spelen daarin een rol. Hoe zorg je ervoor dat je niet over de datum raakt? Wij geven je 8 tips om duurzaam inzetbaar te blijven.

1. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen

Om interessant voor de arbeidsmarkt te zijn, moet je goed op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in je vakgebied. Niemand is klaar met leren. Volg eens een cursus, workshop of opleiding. Dat kost misschien wat extra tijd en inspanning, maar levert veel meer op. Bovendien zorg je ervoor dat je vakkennis up-to-date blijft.

2. Verbreed je kennis

Wie meer weet over het vakgebied, wordt aantrekkelijker voor werkgevers. Of dat nu je eigen- of een andere werkgever is. Bredere kennis zorgt dat je breder inzetbaar bent, misschien dus ook voor andere functies.

3. Beweeg genoeg

Fitte werknemers houden het werk langer vol, kunnen ontspannen en zijn beter bestand tegen stressvolle situaties. Probeer beweging zoveel mogelijk in te lassen in je dagelijkse patroon. Wist je dat een half uur per dag bewegen al voldoende is? Doe je dat nog niet? Pas dan je levensstijl een beetje aan om meer te bewegen. Neem bijvoorbeeld vaker de fiets, ga wandelen in je pauze of maak gebruik van een stappenteller: 10.000 stappen is de norm. Steeds meer bedrijven willen investeren in de gezondheid van de werknemers. Bijvoorbeeld via een bijdrage voor de sportschool. Informeer er eens naar bij je werkgever.

4. Neem voldoende pauzes

Het is belangrijk dat je jezelf de kans geeft om regelmatig te ontspannen. Al is het maar 5 minuten. Zo zorg je ervoor dat je niet constant aan het werk bent en voorkom je veel problemen die door chronische stress ontstaan.

5. Denk na over je werk

Werk is voor iedereen op een andere manier belangrijk. Voor de een is het een manier om geld te verdienen, voor de ander is werk een bron van voldoening. Of zelfs identiteit. Wat wil jij met werk bereiken, waarom werk je? Past dit werk bij je of zijn er belangrijke zaken die nu niet aan bod komen? Het kunnen natuurlijk ook elementen zijn in je werk die je eigenlijk helemaal niet leuk vindt. Door hier regelmatig bij stil te staan, kun je op tijd zelf dingen veranderen in je werk.

6. Bespreek je competenties

Het is goed om regelmatig je competenties en vaardigheden te bespreken met mensen die jou goed kennen. Vraag je familie, vrienden of (ex-)collega’s om feedback. Hierdoor krijg je een beter beeld van jouw kwaliteiten en valkuilen. Dit is belangrijk om te weten, vooral als je wilt veranderen van baan of als je je baan zelf wilt veranderen. Als je weet waar je goed en minder goed in bent, kun je makkelijker werk vinden dat voldoening oplevert. En je baas wordt er ook nog eens gelukkiger van.

7. Praat met een coach

Als je met een professional praat, leer je veel over jezelf. Een coach kan je helpen door middel van gesprekken, tests en opdrachten waarmee je nieuwe vaardigheden aanleert. Vaardigheden die helpen om je werk zo te veranderen dat het bij jou past. Een coach heeft veel ervaring en kan je daarom vaak verder helpen dan vrienden, familie of (ex-)collega’s.

8. Praat met je werkgever

Veel werkgevers vinden het belangrijk dat hun werknemers langdurig inzetbaar zijn. Ga eens in gesprek met je werkgever, misschien heeft je werkgever wel een programma waarmee jij aan de slag kunt om aan je duurzame inzetbaarheid te werken.

Meer lezen:

5 tips om je competenties te ontdekken

3 tips om je loopbaan een boost te geven

Onze coaching

Tags: #duurzaam, #inzetbaarheid, #ontwikkeling, #werk, #vitaliteit, #vitaal, #gezondheid, #ouderworden, #langerwerken