Tips Werken in ICT: dit heb je nodig

Slungelige nerds die de hele dagen en nachten staren naar grote computerschermen met tekens die voor de gemiddelde mens niet te begrijpen zijn. Is dat waar je nog steeds aan denkt bij de sector ICT? Zonde! Aan de ICT kleven een paar vooroordelen die je maar beter over boord kunt gooien. Want anno 2021 is het een brede en diverse sector, die mooie kansen biedt op verschillende opleidingsniveaus en werkgebieden. 

Misschien ook voor jou het overwegen waard? Lees dan onze tips over hoe jij je oriënteert op het werkveld en wat jij nodig hebt om te werken in de ICT.

De ICT is breder dan je denkt

Toegegeven, een computer zal er vrijwel altijd aan te pas komen. Maar verder zijn de mogelijkheden binnen de ICT ontzettend divers. 

Om je een idee te geven: ieder bedrijf werkt tegenwoordig met computersystemen die moeten worden ontworpen, ingericht en onderhouden. Denk ook aan alle data die wordt opgeslagen, geanalyseerd én beveiligd. Daarnaast wordt het internet volop gebruikt voor marketing. Websites en systemen moeten gebruiksvriendelijk en strak worden ingericht. En tenslotte is het managen van al die projecten natuurlijk ook een baan op zichzelf. 

Duizelen alle mogelijkheden je voor de ogen? Neem dan eens een kijkje op de website TekkieWorden. Daar vind je uitgebreide informatie over verschillende profielen in de IT én een online test die jou helpt uit te zoeken welke beroepen bij jou zouden passen.

Vrouwen in de ICT

Van oudsher is de ICT vooral een mannenwereld. Maar wist je dat ook steeds meer vrouwen de overstap maken naar deze sector? Gelukkig, want de wereld wordt steeds digitaler en het is belangrijk dat ook vrouwen een rol pakken in het ontwerpen daarvan.  

Laat je dus niet afschrikken door alle mannen op de werkvloer. Ook als vrouw is de ICT zeker het overwegen waard. En om je te helpen in die stap zijn er verschillende platforms, zoals Girls Who Like code, Techniekvrouwen, Djangogirls of TechGrounds Utrecht.



Dit heb je nodig om te werken in de ICT

Enthousiast geworden over de mogelijkheden binnen de ICT en overweeg je een overstap? Dit is wat je nodig hebt om te werken in de sector:

Diploma’s zijn relevant, maar ervaring en affiniteit nóg beter!

Natuurlijk zijn werkgevers blij als je jouw vakkennis kunt aantonen met een diploma. Maar het mooie aan de ICT is dat het een werkveld is waar je ook zonder diploma’s aan de slag kunt. De sector is zo verweven is met ons dagelijks leven dat je ook zonder baan al praktijkervaring kunt opdoen. 

Je vindt het bijvoorbeeld interessant om meer te leren over coderen en maakt een website voor het bedrijf van jouw buurman. Vanuit jouw passie voor gamen ben je zelf een spel gaan ontwerpen. Of je bent gek op data en hebt de boekhouding tot in de puntjes uitgewerkt in Excel. Zoals je ziet kun je vanuit jouw passie en interesse al veel kennis en ervaring opdoen. En vooral dat is binnen de ICT relevant.

Wel de affiniteit, maar nog niet genoeg ervaring om daar echt je werk van te maken? Het mooie aan de ICT is dat er verschillende bedrijven zijn die jou een traineeship in de IT aanbieden. Zo kun je direct aan de slag en word je dus al betaald tijdens jouw leerproces.

ICT competenties: Oog voor detail, creativiteit en problemen oplossen

Ondanks de diversiteit in de sector, zijn er een aantal vaardigheden aan te wijzen die je nodig hebt voor het werken in de ICT. Zo is het eigenlijk altijd wel belangrijk dat snel met programma’s leert werken én je een scherp oog voor details hebt. Want kleine aanpassingen in een code of design kunnen al een groot verschil maken. 

Dat betekent natuurlijk niet dat je alles in het werk al hoeft te weten. Vaak zijn systemen erg uitgebreid en de mogelijkheden eindeloos. In ICT-banen moet je vooral plezier halen uit het puzzelen en uitzoeken van de beste oplossing.

Klantgericht werken: inbeeldingsvermogen en empathie

Of je nu achter de helpdesk werkt, als projectmanager of in de online marketing: binnen de ICT werk je bijna altijd voor een klant. En dat vraagt soms om een speciale manier van denken. Hoe maak je de klant bij, wat is de vraag van de opdrachtgever, wat wil de gebruiker met een systeem doen? Als IT-er moet je het leuk vinden om met die vragen aan de slag te gaan. En om jouw complexe kennis en oplossingen op een goede manier uit te leggen.

In gesprek: past werken in de ICT bij jou?

Is jouw interesse gewekt? Om meer te weten te komen over een ICT-baan die jij interessant vindt, kun je in gesprek gaan met iemand die dit werk al doet. En gelukkig: mensen die enthousiast zijn over hun werk, praten daar graag over. Kijk daarom eens in jouw netwerk op LinkedIn en vraag of iemand digitaal een kopje koffie met je wil drinken. En misschien hebben vrienden of familie ook nog een interessante connectie voor jou.

Eerst beter uitzoeken of jouw competenties en drijfveren aansluiten bij een baan in de ICT? Maak dan een profiel aan op LoopbaanCentraal en doe de competentie-check. En als je liever een gesprek wilt aanvragen met een loopbaancoach over wat bij jou past, denken we natuurlijk graag met je mee. 


Gerelateerde artikelen:

Een opleiding volgen naast je werk: is het haalbaar voor jou?

Studeren naast je werk: met deze 4 tips wordt dat een succes

Hoe kom jij achter je drijfveren in je werk?