Tips Past werken in de glastuinbouw bij jou?

Werken in de glastuinbouw, iets voor jou?

Wist je dat Nederland de op één na grootste producent van tomaten in de wereld is? En dat ons koude, kleine landje zo’n 20 keer meer bloemen exporteert dan andere Europese landen? Allemaal door onze grote, efficiënte kassen. Niet gek dus, dat de glastuinbouw een veelzijdige en kansrijke sector is. Een sector waar misschien ook jij wel helemaal tot bloei kunt komen!

Maar, denk je nu misschien, ik heb helemaal geen groene vingers. En ik weet ook niks van planten. Geen probleem! Gek genoeg is een grote liefde voor planten namelijk niet de beste motivatie voor de glastuinbouw. Juist als jij het leuk vindt om met mensen te werken, niet vies bent van een stukje technologie en graag je handen uit de mouwen steekt, kom je in deze sector goed tot je recht.

Werken in de glastuinbouw, wat houdt het in?

Er zijn verschillende manieren waarop je in de glastuinbouw aan de slag kunt. Het echte, specialistische werk met de planten wordt gedaan door teeltspecialisten. Maar gelukkig zijn er ook nog veel andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld als leidinggevende. Die zorgen dat de processen rond de oogst, verwerking en veiling goed lopen. Ook kun je als operator aan de slag met de verschillende machines. En tenslotte kun je kiezen voor een baan op het kantoor, bijvoorbeeld in de verkoop of personeelszaken.

Deze eigenschappen heb je nodig om in de kas aan de slag te gaan

Je hebt het inmiddels al door: er zijn veel verschillende banen in de glastuinbouw. Toch zijn er een aantal eigenschappen die maken of deze sector goed bij jou past.

Mensen aansturen en werken met internationals

Heb jij een achtergrond in de supermarkt, horeca of sportschool? Dan spreekt het je vast aan dat je in de glastuinbouw veel met mensen werkt. Het echte plukwerk wordt ook vaak gedaan door internationale seizoensarbeiders. Het coachen van mensen van verschillende achtergronden kan dus een belangrijk onderdeel van je werk zijn. Extra uitdagend is dat deze arbeiders vaak uit verschillende landen komen, een andere taal spreken en soms laaggeletterd zijn. Hoe kun je die het beste aansturen? Een mooie uitdaging!

Je houdt van procesmatig werken

Het doel van de kas is dat planten zo goed en snel mogelijk groeien, zodat ze de grootste groenten of mooiste bloemen groeien. Dat vraagt om strakke processen, die nauwkeurig moeten worden gevolgd. Alles wat er in de kas gebeurt is op elkaar afgestemd. Daarom moet je een goed overzicht hebben op alle processen en ook procesmatig kunnen denken. En dat moet natuurlijk wel bij je passen.

Je bent actief en vindt het fijn om buiten te zijn

Als jij sportief bent aangelegd is werken in de kas zeker iets voor jou. Geen hele dagen op kantoor, maar de handen uit de mouwen en lekker aan de slag in de kas! Het is geen fysiek zwaar werk, maar je bent vaak wel de hele dag aan het lopen of fietsen. Die tienduizend stappen op een dag ga je dus makkelijk halen.

Werken in de kas is tegelijkertijd seizoensgebonden, omdat er zijn pieken en dalen zijn in de productie. Bovendien ben je onder het glas afhankelijk van het weer. Daardoor werk je altijd een beetje buiten en heb je veel licht om je heen, zelfs in de winter. Gelukkig groeien de meeste gewassen het beste in een warme omgeving. Zo kun je zelfs in de koudere seizoenen werken in je korte broek! 

Duurzaamheid en techniek vind jij mooie onderwerpen

De glastuinbouw is een vooruitstrevende sector. Waar mensen vroeger alle plantenstekjes nog met de hand in de grond moesten steken, is dit nu helemaal overgenomen door machines. Er wordt zelfs gewerkt aan robots die het plukwerk kunnen overnemen! Daarnaast worden steeds meer beslissingen in de kas gemaakt op basis van data. Dat betekent dat je in de kas veel techniek om je heen hebt en dat moet je natuurlijk leuk vinden.

Vind jij daarnaast duurzaamheid en milieu belangrijke thema’s? Dan zit je goed bij de glastuinbouw, want ook daar worden veel stappen gezet. De bedrijven gebruiken steeds meer biologische gewasbescherming en groene energie om al het groen te laten groeien.

En tenslotte: je woont in de buurt van een kas of hebt een auto tot je beschikking

De kassen in Nederland vind je geclusterd in zogeheten greenports. Westland is natuurlijk een bekende, maar ook in Friesland, Drenthe en Limburg kun je aan de slag in de kas. Die kassen liggen natuurlijk niet midden in de stad en zijn vaak lastig met het OV bereikbaar. Belangrijk om te werken in de glastuinbouw is dan ook dat je in de buurt woont of een auto tot je beschikking hebt.

Een bloeiende loopbaan in de glastuinbouw 

Nieuwsgierig geworden naar deze kansrijke sector? Neem dan eens een kijkje op de website van Kasgroeit. Daar vind je uitgebreide informatie over de verschillende banen in de glastuinbouw, zoals filmpjes over de verschillende functies en advies over opleidingen en groeimogelijkheden in de kas.Lees meer:

Werken in ICT: dit heb je nodig

Werken in de sector zorg en welzijn: dit heb je nodig

Hoe kom jij achter je drijfveren in je werk?