Tips Past werken in de metaal & techniek bij jou?

Sleutelde jij van kinds af aan al aan brommers of auto’s? Of vind jij het leuk om apparaten te repareren? Grote kans dat jij helemaal op je plek bent binnen de metaal & techniek. Een mooie sector als jij graag met je handen werkt en het leuk vindt om dingen te repareren of op te knappen. 

Metaal & techniek: een brede sector

Installatie, isolatie, metaalbewerking, elektrotechniek, schadeherstel, werken aan motorvoertuigen: het hoort allemaal bij de sector metaal & techniek. 

Een breed werkveld, en dat is niet gek. Overal waar je kijkt is immers techniek! Het is dan ook een sector waar veel mensen werken. En misschien liggen er ook voor jou mooie kansen.


3 redenen waarom werken in metaal & techniek bij jou past

Overweeg jij om te werken in de metaal & techniek? Deze eigenschappen bepalen of de sector bij jou past:

1. Je steekt graag de handen uit de mouwen

Ben jij een handige aanpakker en houd je ervan om met je handen te werken? Dingen te maken, of op te knappen? Dan is deze sector absoluut iets voor jou. In de meeste banen binnen de metaal & techniek ben je op een werkdag praktisch aan de slag om iets te repareren, installeren of onderhouden. Daarbij is het natuurlijk handig als je ook een goed technisch inzicht hebt. 

2. Je vindt het leuk om je te blijven ontwikkelen

De techniek ontwikkelt zich constant. 20 jaar geleden waren er bijvoorbeeld nog geen zonnepanelen en warmtepompen. Die moeten natuurlijk worden gemaakt, geplaatst en onderhouden. Er zijn altijd wel nieuwe technieken waar je over kunt leren. Daarnaast spelen computers en robots een steeds grotere rol in de sector.  Belangrijk dus om je te blijven scholen en ontwikkelen.

Gelukkig zijn daar veel kansen voor in de sector. De coaches van CNV Vakmensen kunnen bijvoorbeeld een ontwikkelvoucher van € 1.500,- aanvragen (let op, beperkt aantal vouchers beschikbaar dus wees er snel bij) als jij al werkt in de Metaal & Techniek of Metalektro. Persoonlijke ontwikkeling, vakkennis of omscholing naar een ander beroep: je mag zelf beslissen waar je het opleidingsbudget voor gebruikt! Lees hier meer over de opleidingsvouchers.

3. Digitale vaardigheden worden steeds belangrijker

In de metaal & techniek worden steeds meer digitale middelen gebruikt om te ondersteunen in het werk. Ipads zijn bijvoorbeeld niet meer weg te denken uit het werk van installateurs en automonteurs gebruiken computers om uit te lezen waar de schade zit. Ondanks dat je praktisch aan de slag bent en niet op een kantoor werkt, spelen computers een steeds grotere rol in het werk. Het is dus belangrijk dat je kennis hebt van digitale middelen en het leuk vindt om daar mee te werken. 

Enthousiast? Laat je omscholen!

Voor de meeste banen in de metaal & techniek heb je een diploma nodig. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om je te laten omscholen. Zo zijn er verschillende fondsen die geld beschikbaar hebben voor zij-instromers. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de volgende websites:

  • WijTechniek voor de technische installatiebranche;
  • het OOC als je wil werken met carrosserie; 
  • A+O als je wil werken in de metalektro;
  • OOM voor metaalbewerking.
  • OOMT voor motorvoertuigen

Wil je liever eerst praten met een loopbaancoach over wat het beste bij jou past? Vraag dan een gesprek aan met de loopbaancoaches van James.

Vrouwen in de metaal & techniek

Denk je aan banen zoals lasser of monteur, dan denk je al snel aan mannen.  En, eerlijk is eerlijk, de metaal & techniek is ook wel echt een mvrouwen in de techniekannenwereld. 
Zonde, want ook vrouwen hebben talent om in de sector te werken!

Laat je als vrouw dus niet tegenhouden om jouw mogelijkheden in de techniek te verkennen. Gelukkig wordt er steeds meer gedaan om meiden op school al te interesseren voor de techniek. En het platform WijTechniek organiseert ieder jaar een heuse Girlsday, speciaal voor meiden kennis te laten maken met de sector.

Gerelateerde artikelen:

Werken in de glastuinbouw, iets voor jou?

Een overstap maken naar de ICT: dit heb je nodig!

Werken in de sector zorg en welzijn: dit heb je nodig

Hoe kom jij achter je drijfveren in je werk?