Tips Van de kunstacademie naar de ICT: het verhaal van Saskia

Vanuit de kunstacademie doorstromen naar een rol van programmeur in de ICT. Kan dat? Het levende bewijs van wél is Saskia. ‘Het klinkt heel anders, maar eigenlijk waren de verschillen in mijn geval niet eens heel groot.’

Nadat ze de kunstacademie afrondde, wilde Saskia graag werken als illustrator in de gaming industrie. Een enorme sector, want alle games die mensen spelen moeten natuurlijk ook ontworpen worden. Saskia ging als freelancer aan de slag. Om wat financiële zekerheid in te bouwen besloot ze daarnaast te werken in een supermarkt.

‘Ik vind het altijd leuk om verder te leren. Ik kwam er al snel achter dat de supermarktketen waar ik werkte daar verschillende mogelijkheden voor bood. Ze hadden bijvoorbeeld een online platform waarop cursussen en mogelijkheden voor loopbaanontwikkeling werden aangeboden. Loopbaancoaching stond er ook tussen en ik besloot me op te geven. Baadt het niet, dan schaadt het niet, dacht ik. En als starter op de arbeidsmarkt is het natuurlijk altijd fijn om meer te leren over je drijfveren en competenties.’

Een verbazingwekkende uitkomst

‘Ik had in totaal 3 gesprekken met een loopbaancoach van James. Klinkt weinig, maar in die tijd kun je veel leren. Ik vulde tests in op het platform en kwam tot nieuwe inzichten over mijzelf. Als uitkomst op de tests stond mijn werk als illustrator natuurlijk hoog in de lijst. Maar tot mijn verrassing kwam er telkens weer uit dat programmeren misschien ook iets voor mij zou zijn.’

‘Zou programmeren iets voor mij zijn? Hoe meer ik erover ging nadenken, hoe beter ik het bij mezelf vond passen. Ik houd van data en het ordenen van zaken. En eigenlijk ligt mijn werk in de gaming industrie natuurlijk ook dichtbij het vak van programmeur. Het is dus sowieso een mooi onderwerp om me in te gaan verdiepen, bedacht ik me.

Een programmeertaal leren

Vanuit mijn opdrachten als freelancer kende ik al een aantal programmeurs. Daarom wist ik welke programmeertaal handig was om te leren. Ik besloot op zoek te gaan naar online cursussen, want je hebt nog behoorlijk wat kennis nodig om aan de slag te kunnen als programmeur. Inmiddels en ik behoorlijk wat basiscursussen verder en volg ik een opleiding in de programmeertaal C#.

‘Mensen vragen me vaak of ik mijn creativiteit wel kwijt kan in het programmeren. Dat kan absoluut! Beide zie ik als een soort puzzel binnen een lijstje van eisen waaraan het ontwerp moet voldoen. Bij animaties moet het een personage zijn, bijvoorbeeld een ridder met een valk. Daarbinnen moet alles kloppen, zoals de kleuren en vormen. Als je een programma maakt is de context natuurlijk anders. Je maakt bijvoorbeeld een programma waarin je klantadressen invoert en vervolgens kunt zoeken op een naam. Je weet de eisen waaraan het moet voldoen en daarna begint het puzzelen om de elementen samen te brengen. Telkens zoek je naar een kloppend ontwerp en ben je echt iets aan het maken. En dat vind ik ontzettend leuk om te doen!’ 

Overweeg jij ook een overstap te maken naar de ICT? Dit zijn de tips van Saskia:

Kijk bij je huidige werkgever naar het aanbod van scholing of loopbaancoaching. Klinkt misschien gek, dat zij jou zouden helpen bij het maken van een overstap. Maar uiteindelijk is het natuurlijk ook in het belang van de werkgever om goed geschoolde én tevreden medewerkers te hebben. De kans is dus groot dat je op een manier verder kunt leren via je eigen werk.

De ICT is ontzettend breed. Ik koos voor de meer mathematische kant, maar ook als je minder abstract wil werken zijn er ontzettend veel mogelijkheden. Zelf heb ik veel gehad aan de website Tekkieworden, waar alle verschillende opties in de ICT staan uitgelegd.

Om aan de slag te gaan in de ICT heb je basiskennis nodig. Het mooie is dat je daar online heel veel over kunt vinden. Zo deed ik gratis basiscursussen via CodeAcademy. En ik volg nu een opleiding in de programmeertaal C# via een subsidie van NL leert door (per 1 maart 2022 kun je voor € 1.000 aan scholings-of opleidingskosten vergoed krijgen met het STAP-budget).

Ben je een programmeertaal aan het leren? Dan is de website Stack Overflow een absolute aanrader! Je vindt hier echt alle antwoorden op problemen waar je tijdens het programmeren op stuit. Als je ergens niet uitkomt of een vraag hebt, is er altijd wel iemand die deze al eerder heeft gesteld.


Gerelateerde artikelen:

Werken in ICT: dit heb je nodig

Een opleiding volgen naast je werk: is het haalbaar voor jou?

Hoe kom jij achter je drijfveren in je werk?