Tips Tips voor het persoonlijk profiel op jouw cv

Het persoonlijke profiel, ofwel de profielschets. Het is voor veel mensen het lastigste onderdeel van hun cv. Niet gek, want er komt natuurlijk behoorlijk wat kijken bij het schrijven van een profieltekst. Het is een kleine samenvatting van wie jij bent en wat jij kunt. Tegelijkertijd is het dé manier om jezelf te pitchen aan de werkgever en jezelf te laten zien. En dat allemaal in zo’n 5 regels.


Wat zet je in het profiel op jouw cv?

Jouw profiel is eigenlijk een kleine pitch om de werkgever aan te sporen voor jou te kiezen. Het is geen motivatiebrief voor een specifieke vacature, maar een plek om aan te geven wat jouw ambities en drijfveren zijn. Daarnaast kun je vertellen wat jij belangrijk vindt in je werk. Dat mag op een informele en enthousiaste toon.
Lastig om kort en bondig te schrijven en te bedenken wat je precies over jezelf wil vertellen. Maar met onderstaande tips en stappen kom je vast een heel eind. Aan de slag dus!


1. Bedenk eerst welke punten je naar voren wil laten komen

Voordat je aan de slag gaat het het schrijven van je profieltekst, is het goed om te bedenken wát je eigenlijk over jezelf wil vertellen. Een eerste stap is dus het ontdekken wat de kernpunten zijn die je naar voren wilt laten komen in jouw profiel. 

Vind je het lastig om te bedenken wat jij sowieso wil schrijven in jouw profieltekst? Het kan helpen om eerst een paar vragen over jezelf te beantwoorden. Bijvoorbeeld:

  • Waar krijg jij complimenten over in je werk?
  • Wat vind jij het leukste om te doen in jouw werk, waar krijg je energie van?
  • Wat is belangrijk voor jou in werk?
  • Wat zijn jouw competenties?
  • Welke rol neem jij op je in een team?
  • Wat is jouw toegevoegde waarde?

Wil je meer ontdekken over jouw drijfveren in het werk? Daar gaven we eerder deze tips voor! Daarnaast kun je een gratis account aanmaken op LoopbaanCentraal. Daarmee krijg je bijvoorbeeld toegang tot onze kwaliteitentest, waarmee je jouw competenties inzichtelijk maakt voor jezelf.

2. Eerst lang, dan kort

Wat kun je goed en wat vind je leuk in je werk? Het zijn natuurlijk behoorlijk grote vragen en de antwoorden zijn waarschijnlijk nog uitgebreider. Om vanuit die informatie direct de perfecte zinnen op

papier te zetten is lastig, zeker als je maar zo’n beperkte ruimte hebt. Begin daarom niet direct met het schrijven van goede zinnen, maar maak eerst een uitgebreide kladversie. Die kun je daarna rustig doorlezen. Wat is de kernboodschap die je wil brengen, welke eigenschappen en ambities moeten echt naar voren komen? Vervolgens kun je op basis daarvan jouw tekst inkorten en de zinnen bijschaven.

3. Gebruik korte zinnen

Jouw boodschap moet pakkend en makkelijk leesbaar zijn. Dat betekent dat je korte zinnen gebruikt, actief schrijft en to the point komt. Wat wil je precies aan de werkgever vertellen? Draai er niet om heen, maar schrijf dat op!

Een actieve zin betekent dat je zogeheten hulpwerkwoorden probeert te schrappen. Denk aan werkwoorden zoals hebben, zullen, zijn en worden. Loop je tekst nog eens na en probeer deze te schrappen. 

Hoe dat er in de praktijk uit ziet? We geven een voorbeeld, waarin we een passieve zin omzetten naar een actieve zin:

- ‘Ik heb vaak een leidinggevende rol’ wordt ‘Ik geef graag leiding’.

- ‘Ik zou mezelf kunnen omschrijven als een zelfstandige en betrokken medewerker’ wordt ‘Zelfstandig en betrokken, dat zijn toch wel de woorden waarmee ik mezelf omschrijf.’ 

4. Schrijf niet in de derde persoon

Jouw cv is een verhaal dat jij vertelt en jouw profiel is jouw korte pitch. Daar mag je absoluut het woord ‘ik’ bij gebruiken. Als je je aan iemand voorstelt zeg je immers ook niet ‘Pieter is een punctuele en betrouwbare medewerker’. Of wel?Gerelateerde artikelen:

Ontdek in 4 stappen of een vacature bij jou past

5 tips om je competenties te ontdekken

Jezelf presenteren: dat doe je zo!

6 tips voor een beter cv