Tips Ontdek welke opleiding bij jou past

Op de huidige arbeidsmarkt is het belangrijk om een diploma te hebben. Soms kun je ook bij het bedrijf waar je gaat werken cursussen volgen, zodat je aan de gevraagde functie-eisen voldoet. Maar dat is niet altijd genoeg. Je kan ook een opleiding volgen waarmee je jouw positie op de arbeidsmarkt versterkt. Of een cursus zodat je jouw huidige werk beter kan uitoefenen. Maar hoe vind je wat bij jou past?

Tip 1: Oriënteer je op opleidingen

Voordat je een opleiding kiest, is het handig om eerst te bedenken welk beroep je wilt uitoefenen. Of in welk aspect van jouw huidige functie je beter wilt worden. Dan wordt het maken van een juiste keuze voor een opleiding of cursus een stuk makkelijker. Verdiep jezelf in de beroepen die jij leuk vindt. En kijk vooral welke diploma’s je nodig hebt of over welke vaardigheden je moet beschikken voor de functie die jij zoekt. 

Uitzoeken welk beroep bij jou past? Bekijk de beroepenfilmpjes op de website van het ROC. Of doe een beroepskeuzetest

Op zoek naar een training of cursus, zodat je jouw huidige functie beter kan uitoefenen? Of omdat je dan misschien meer kans maakt op een andere functie in jouw organisatie? Bekijk dan welke trainingen er allemaal zijn op edubookers.com.

Tip 2: Praat met mensen met een interessant beroep

Heb je gekeken welke beroepen jij interessant vindt? Praat dan met mensen die dat beroep uitoefenen. Of ga in gesprek met iemand van personeelszaken die werkt bij een organisatie in jouw interessegebied. Zij kunnen jou meer vertellen over de inhoud en de functie-eisen. En welke opleidingen cursussen zij daarvoor hebben gevolgd. Zo weet je welke opleiding of cursus je moet volgen voor dat beroep. Vind je het lastig om uit een gesprek op te maken of het beroep en de opleiding echt bij je passen? Loop dan eens een dagje mee. Stel vragen aan de mensen die daar werken en vraag naar de opleiding die zij hebben gedaan.

Tip 3: Ga naar open dagen

Weet je nog niet welk beroep je leuk vindt? Kijk dan eerst naar welke opleidingen er zijn. Veel scholen hebben open dagen waar ze hun opleidingen presenteren. Tijdens zo’n open dag vertellen anderen wat ze in hun opleiding doen. Zij kunnen al jouw vragen over de opleiding beantwoorden. Misschien zit er wel een leuke opleiding bij die jou aanspreekt. Bekijk daarna ook of je het werk dat je met deze opleiding kunt doen leuk vindt. 

Soms hoef je je niet helemaal om te scholen met een nieuwe opleiding. En heb je aan een kortere cursus voldoende. Vraag dit goed na. Bijvoorbeeld aan een collega van personeelszaken.

Tip 4: Zoek op het internet

Op internet staan heel veel opleidingen. Neem eens een kijkje op de website werk.nl of op opleidingenberoep.nl. Daar staan handige sites die jou een overzicht geven van welke cursussen en trainingen er allemaal zijn. Bekijk ze goed en ontdek welke cursus of opleiding het beste bij je past. 

Lees meer

Een opleiding volgen naast je werk: is het haalbaar voor jou?

Studeren naast je werk: met deze 4 tips wordt dat een succes