Tips Jezelf presenteren: dat doe je zo!

Jezelf kort en krachtig presenteren met als doel de ander snel kennis te laten maken met wie jij bent: dit noemen we ook wel een pitch. Handig voor tijdens een sollicitatiegesprek of als je (per ongeluk) in een gesprek terecht komt waar je moet uitleggen wat je zoekt in een baan. Je wilt graag een goed en aanstekelijk verhaal vertellen. Wij geven 4 tips voor een goede en korte presentatie over jezelf. 

Tip 1: bedenk met welk doel je gaat presenteren

Heb je een sollicitatiegesprek, een gesprek met je leidinggevende of ga je netwerken? Je presenteert geen standaard verhaal over jezelf, dus denk van te voren goed na over wat je doel is. Je pitch tijdens een sollicitatiegesprek is anders, dan tijdens een netwerkborrel. Presenteer je jezelf aan een potentieel toekomstige werkgever? Vertel dan vooral waarom jij zo goed past bij zijn of haar bedrijf en waarom jouw kwaliteiten bij de functie passen. 

Tip 2: denk na over de opbouw van je presenteren

Bedenk wat je hoofdboodschap is en welke argumenten daarbij horen. Belangrijke elementen uit je pitch tijdens een sollicitatiegesprek zijn: 

  • Stel jezelf voor
  • Beschrijf wat je kunt je en waar je anderen mee helpt 
  • Leg uit wat jij toevoegt aan een team of het bedrijf 
  • Maak duidelijk waar naar op zoek bent in een baan

Houd de inhoud van je verhaal dicht bij wie jij bent. Je pitch is een manier van jezelf presenteren. Dan is het dus belangrijk dat het echt jouw verhaal is. Wat vind jij nog belangrijk om te vertellen tijdens een korte presentatie over jezelf?

Tip 3: denk aan je lichaamstaal

Je lichaamstaal is ontzettend belangrijk, want ook met je lichaam vertel je een verhaal. Zet je voeten stevig op de grond en wiebel niet met je voeten. Als je met je voeten wiebelt of van je ene been naar je andere been wipt, dan kom je onzekerder over. Het lijkt zo simpel, maar het is heel belangrijk: lach! Want als jij met een boos of verdrietig gezicht binnenkomt, is het voor je gesprekspartner veel minder leuk om naar jou te luisteren. Ook je stem valt onder lichaamshouding. Vertel je verhaal niet op een vlakke toon, maar varieer in toonhoogte. 

Hoe vaker je jezelf presenteert, hoe beter je verhaal wordt. Oefen je presentatie hardop, vraag je partner of een van je vrienden om te luisteren. Niemand in de buurt? Oefen dan voor de spiegel.

Tip 4: sluit je presentatie over jezelf af met een vraag

Je wilt niet dat je presentatie ineens abrupt stop. Eindig daarom je presentatie met een vraag. Zit je in een sollicitatiegesprek en heb je net verteld dat je goed kan samenwerken? Vraag dan of je binnen de functie veel individueel of juist met collega’s samenwerkt. Meer lezen?

6 tips voor het voorbereiden van je sollicitatiegesprek

Krijg meer input voor jouw pitch. Doe de kwaliteitentest!