Tips Kernkwaliteiten: zet jouw talenten nog beter in!

Wat zijn jouw kwaliteiten? En hoe benut je deze optimaal? Het kernkwadrant van Daniel Ofman is een model dat je helpt inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten. En niet alleen jouw kwaliteiten, ook jouw valkuilen en allergieën die samenhangen met die kwaliteit.

Het kernkwadrant van Ofman bestaat dus uit kernkwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën. Je kunt een kernkwadrant voor jezelf invullen. Wij leggen uit hoe je dat doet.

Vind jouw kernkwaliteit

Jouw kernkwaliteit is volgens Ofman jouw kerneigenschap. Deze eigenschap komt echt vanuit de kern en staat waarschijnlijk dichtbij jouw talenten en waarden. 

Waar jij goed in bent is voor jou vaak vanzelfsprekend. Daarom is het lastig deze eigenschappen voor jezelf te benoemen. De volgende vragen helpen jou met het vinden van jouw kernkwaliteiten: 

 • Wat waarderen anderen in mij?
 • Wat stimuleer ik in anderen?
 • Wat vind ik heel gewoon om te doen? 

Vind jouw valkuilen


Als je doorschiet in jouw kernkwaliteit, dan stap je in je eigen valkuil. Het is belangrijk om te onthouden dat jouw valkuil voortkomt uit iets wat je eigenlijk heel goed kan. 

Als je jezelf deze vragen stelt, achterhaal je wat jouw valkuil is: 

 • Wat ben ik bereid bij anderen door de vingers te zien?
 • Wat doe ik als ik gestresst ben?
 • Welk gedrag verwijten anderen mij vaak?

Vind jouw uitdagingen

Het tegenovergestelde van jouw valkuil is een uitdaging. Bijvoorbeeld: Jouw kernkwaliteit is ‘kritisch’. Een valkuil bij deze kernkwaliteit is bijvoorbeeld ‘rebels’. Jouw uitdaging kan dan ‘respectvol’ zijn. Gedrag dat voor jou een uitdaging is, is een goede aanvulling op jouw kernkwaliteit. Dit betekent dat je vaak een goed team vormt met iemand die over eigenschap beschikt dat voor jou een uitdaging is. Ga je zelf aan de slag met jouw uitdaging, dan werk je ook aan jouw valkuil. 

Je vindt jouw uitdaging door jezelf deze vragen te stellen: 

 • Wat mis ik in mezelf?
 • Wat bewonder ik in anderen? 
 • Wat wens iemand anders mij toe? 

Vind jouw allergieën

Een uitdaging kan doorschieten in een allergie. Neem het voorbeeld van hierboven waar de uitdaging ‘respectvol’ is. Een allergie die hierbij hoort is ‘ja-knikken’. Iemand die voortdurend ‘ja-knikt’ kan irritatie opwekken bij iemand met de kernkwaliteit ‘kritisch’. Iemand met de valkuil ‘ja-knikken’ kan op zijn of haar beurt weer leren van de kernkwaliteit kritisch. Dat is zijn of haar uitdaging. Op die manier is een kernkwadrant eigenlijk een soort spiegel.

Waarschijnlijk weet je wel welk gedrag van anderen jou irriteert. Vragen die je helpen jouw allergie te achterhalen zijn: 

 • Waar heb ik een hekel aan?
 • Welk gedrag zou je bij jezelf verafschuwen?
 • Waar vinden anderen je te veel over opwinden?

Waarom inzicht in jouw kernkwaliteiten? 

We zijn vaak erg streng voor onszelf en weten we heel erg goed waar we niet goed in zijn. Alleen al daarom is het goed dat je inzicht hebt in wat jouw sterktes zijn. Dankzij de Ofman kernkwadranten kun je inzicht krijgen in jezelf, samenwerkingen die je aangaat en kun je bewuster teamleden kiezen die bij jou passen. Je kunt het model op elk van de vier plekken beginnen en op elke volgorde invullen. Vaak helpt het vooral wanneer je merkt dat je ergens tegenaan loopt in de samenwerking met een collega. Je weet inmiddels dat jouw valkuil voortkomt uit een van jouw kwaliteiten. En dat je in jouw allergie schiet door de valkuil van iemand anders. Met deze inzichten kun je vaak jouw eigen gedrag makkelijker bijsturen. 


Meer lezen?

5 Tips om je te blijven ontwikkelen in je werk

Hoe kom jij achter je drijfveren in je werk?

5 tips om je competenties te ontdekken

Maak een account aan en ga aan de slag met jouw kwaliteiten