Tips Hoe vergroot je je zicht op de arbeidsmarkt?

De arbeidsmarkt is het geheel van vraag en aanbod van betaalde arbeid. Zoek je werk wat je leuk vindt? Of waar je goed in bent? Dan moet je vaak een beetje moeite doen. Het helpt als je duidelijk weet wat je wilt. En dat kan best lastig zijn. Wij geven drie tips die je helpen om daarachter te komen. 

Tip 1: Loop een dagje mee met een bekende 

Heb je al een idee welke richting je op wilt? En ken je iemand die in die richting werkt? Vraag of je een dag(deel) kan meelopen. Je kunt op deze manier de sfeer proeven en nagaan of de functie iets voor jou is. Je krijgt meer inzicht in de dagelijkse werkzaamheden die je uitvoert in deze functie. Je kunt natuurlijk helemaal overtuigd zijn na een dagje meelopen. Maar ook andersom: dat de functie jou helemaal niet meer leuk lijkt om te vervullen. Ook dat is goed om te weten. 

Tip 2: Loop stage of vind een werkervaringsplaats

Stagelopen kennen wij als iets wat we voor onze opleiding deden. Dit kun je ook doen zonder dat je een opleiding volgt. Ben je benieuwd naar een bepaalde functie? Of ben je een tijdje uit het vak geweest en wil je weer nieuwe ervaring opdoen? Ook in je professionele carrière is stagelopen zinvol. Benader eens een aantal bedrijven en vraag of je een tijdje stage kunt lopen. Het is vaak een win-win situatie. Jij kunt iets leren en ervaring opdoen. En de organisatie heeft tijdelijk een extra werknemer. 

Tip 3: Ga koffie drinken en in gesprek over werk

Netwerken is contacten leggen en deze onderhouden. Jouw contacten kunnen je verder helpen in je carrière. Als je nog in de oriëntatiefase zit en vooral de arbeidsmarkt aan het ontdekken bent, kun je gaan netwerken. Hoe pak je dat aan? Bel eens een aantal oude bekenden op en vraag of zij een kop koffie met je willen drinken. Of spreek een onbekende aan via LinkedIn. Tijdens zo’n gesprek vraag je naar hun baan en welke werkzaamheden ze allemaal doen. Denk je dat de baan die zij hebben ook bij jou past? Vraag meteen of je een dagje mag meelopen!

Tip 4: Zoek online

Online kun je heel veel informatie vinden over verschillende banen. Een voor de hand liggende optie is een kijkje nemen op vacaturewebsites. Maar ook naast deze websites kun je online veel informatie vinden over arbeidsmarkt. ROC Nederland licht in een filmpje verschillende beroepen uit. Door deze filmpjes weet je wat je te wachten staat tijdens je toekomstige beroep. Bekijk de filmpjes. Ook op nationaleberoepengids.nl staat veel informatie over verschillende beroepen, zoals: salaris, baankans en opleidingsniveau.  


Lees meer

Kernkwaliteiten: zet jouw talenten nog beter in!

Jezelf presenteren: dat doe je zo!

Ontdek in 4 stappen of een vacature bij jou past

4 manieren om je netwerk te vergroten