Tips Ontdek in 4 stappen of een vacature bij jou past

Ben je op zoek naar een baan en kom je veel vacatures tegen? Heb je eigenlijk geen idee of de baan zoals deze beschreven is in de vacature wel bij je past? Wij helpen je op weg met de vacature analyse. In deze analyse ontdek je in 4 stappen of de vacature die jij bent tegengekomen écht bij je past.

1. Bekijk alle details van de vacature

Allereerst is het belangrijk om alle punten uit de vacature na te lopen. Kijk daarna of die punten terugkomen in je eigen cv. Kijk bijvoorbeeld of de functie-eisen overeenkomen met jouw werkervaring en diploma’s. Bekijk ook of de baan aansluit bij jouw competenties.

2. Kijk of je jezelf herkent

Als je de vacature hebt bekeken, is het goed om te kijken of jij jezelf herkent in de omschrijving. Lees goed waar de organisatie naar op zoek is en bedenk of jij de persoon bent die zij zoeken. Past het bijvoorbeeld bij je interesses? En bij je talenten?

3. Neem contact op met de organisatie

Om een goed beeld te krijgen van de baan en de organisatie, is het belangrijk om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Je kunt bijvoorbeeld de organisatie over de vacature bellen. Stel veel vragen wat ze van je verwachten. Vraag ook altijd of je met een collega kan spreken van de afdeling waar je gaat werken. Dan krijg je de sfeer en cultuur van de organisatie beter mee.

4. Vraag je omgeving

Weet je nog niet zeker of de vacature bij je past? Vraag dan je omgeving of zij denken dat het bij je past. Het is altijd handig om mensen om je heen te vragen of ze jou zien in een bepaalde functie. Stuur de vacature door naar vrienden of familie en vraag of ze een match zien tussen jouw profiel en de baan.

Meer lezen over:
5 tips om je competenties te ontdekken

6 tips voor het voorbereiden van je sollicitatiegesprek