Tips Feedback vragen: hoe doe je dat?

Feedback vragen: hoe doe je dat?

Feedback is een waardevol leerinstrument. Twijfel over je eigen functioneren op het werk? Ben je op zoek naar motivatie? Of wil je iets bijleren? Door feedback te vragen kun je tot interessante inzichten komen. Tenminste, als op als je op de juiste manier naar feedback vraagt. Lees hier hoe je dat doet.

Waarom is feedback belangrijk?

Feedback helpt je gemotiveerd te blijven en stil te staan bij je ontwikkeling binnen de organisatie. Het geeft je een goed beeld van je sterke en zwakke punten en hoe andere mensen die ervaren. Daarbij voorkomt feedback van anderen dat eventuele twijfels over je werk de overhand nemen. Wij mensen hebben als sociale wezens nou eenmaal behoefte aan reacties van anderen.

Hoe vraag je feedback?

Er zijn verschillende manieren om feedback te vragen:

  • Structuur volgens je organisatie.
    In sommige organisaties is feedback vragen onderdeel van de werkwijze en bedrijfscultuur. Ze hebben een systeem of structuur rondom feedback vragen en geven opgezet. Informeer voordat je zelf aan de slag gaat met feedback methoden of er een dergelijke structuur bestaat binnen jouw bedrijf.
  • 360 graden feedback.
    360 graden feedback is een veelgebruikte methode waarbij je vanuit meerdere invalshoeken feedback krijgt over je functioneren: van je leidinggevende, collega’s, leveranciers, klanten en van jezelf. Hiermee krijgt degene die je beoordeelt een compleet en objectief beeld van jouw prestaties. Hoe pak je dit precies aan? Met een account op LoopbaanCentraal kun je gratis gebruik maken van een 360 graden feedback tool
  • Functioneringsgesprek.
    Het jaarlijkse functionerings- of beoordelingsgesprek is hét moment om stil te staan bij je eigen functioneren. Tijdens deze gesprekken bestaat er veel ruimte voor feedback vanuit beide partijen. Heb je twijfels? Of zie je bepaalde ontwikkelmogelijkheden? Het functioneringsgesprek is een goed moment om deze aan te kaarten.
  • Vragenlijst.
    Je hoeft niet te wachten tot het functioneringsgesprek, maar je kunt ook op andere momenten zelf om feedback vragen. Een lijst met vooropgestelde vragen is hier een eenvoudige manier voor. Deze kun je zowel digitaal als mondeling aan de feedbackgever voorleggen. Belangrijk is om goed na te denken over welke vragen je stelt en hoe je ze stelt. Het onderstaande stappenplan ondersteunt je hierbij.

Stappenplan feedback vragen

  1. Bepaal van wie je feedback vraagt.
    Je werkt natuurlijk niet met iedereen even nauw samen. Kies de personen waarvan je weet dat ze een goed beeld hebben van jouw verrichte werk tot nu toe. In je werk bevind je je in verschillende rollen. Om een totaalbeeld te krijgen, is het nuttig om feedback uit verschillende invalshoeken te verzamelen. Je leidinggevende, je directe collega, je klant en de stagiair die je begeleid zijn ieder waardevolle feedback verschaffers. De bovengenoemde methode van 360 graden feedback helpt je hierbij.
  2. Stel specifieke vragen.
    Heb je bepaalde ontwikkeldoelen waar je naartoe wil werken? Of staat er een beoordelingsgesprek op de planning waarin je werkgever je beoordeelt op bepaalde competenties? Pak die erbij en stel daar vragen omheen zodat je zeker weet dat ze relevant zijn. Verder bestaan er veel sterke, standaard feedback vragen. Het CNV heeft bijvoorbeeld een eenvoudig te downloaden feedbackformulier opgesteld.
  3. Stel open vragen.
    Zo voorkom je dat collega’s met ja of nee antwoorden. Open vragen, dat zijn vragen die beginne nmet hoe, wat, waarom en wie, leiden tot uitgebreidere antwoorden.
  4. Kies een geschikt moment.
    Zorg ervoor dat de feedbackgever genoeg tijd ruimte heeft om jou feedback te geven. Dus niet op een druk moment. Wil je feedback over de samenwerking in een bepaald afgerond project? Wacht dan niet te lang. Hoe verser het project in het geheugen zit bij de feedbackgever, hoe gedetailleerder de feedback. 
  5. Feedback op de juiste manier ontvangen.
    Besef dat feedback niet gaat om wie je bent, maar om je gedrag in een bepaalde werksituatie. Lees meer over feedback ontvangen: hoe doe je dat?


Zelf aan de slag met je loopbaan?

Meer lezen

4 tips om je ontwikkeltraject te financieren

8 tips om duurzaam inzetbaar te blijven