Tips Feedback ontvangen: hoe doe je dat?

Feedback is een waardevol leerinstrument. Eerder schreven we tips over feedback vragen. De volgende stap is feedback ontvangen. Hoe ontvang je feedback zonder dat het invloed heeft op de positieve werksfeer? En hoe haal je het meeste uit de feedback die je ontvangt? Met deze tips word je een pro in feedback ontvangen.

1 Openstellen voor feedback

Besef je dat feedback niet gaat om wie je bent, maar om je gedrag in een bepaalde werksituatie. Zie het als een onderdeel van je leerproces en een interessante manier om jezelf beter te leren kennen.

Hoe laat je merken dat je open staat voor feedback?

  • Luister actief. Stop waar je mee bezig bent en neem de tijd voor dit feedbackmoment.
  • Onderbreek de ander niet. Laat hem of haar rustig haar verhaal doen.
  • Bij het bespreken van verbeterpunten ben je misschien snel geneigd om in de verdediging te schieten. Dat is heel normaal, maar helpt je niet. Ga ervan uit dat de ander goede bedoelingen heeft met zijn feedback: de ander neemt de moeite om je feedback te geven, dus hij of zij wil je helpen groeien. 
  • Vraag om verduidelijking. Toelichting en concrete voorbeelden helpen jou om helder te krijgen wat je anders in de toekomst anders kan doen.
  • Vat samen wat de anders heeft genoemd en vraag of je interpretatie klopt.


2 Ander bedanken

Onthoud dat feedback geven bijna net zo moeilijk is als feedback ontvangen, vooral als het om kritische feedback gaat. Jullie willen allebei niet dat het de werksfeer of werkrelatie beïnvloed. Neem daarom een sympathieke houding aan: toon dat je het waardeert dat de feedbackgever de moeite voor je nam. Bedank degene vervolgens voor zijn eerlijkheid (en dapperheid) en laat merken dat je ermee aan de slag gaat.

3 Maak er werk van

Zie feedback ontvangen als een kans om een betere versie van jezelf te worden. Gebruik de positieve feedback als motivatie om te blijven groeien en uit te blinken in wat al goed gaat en maak werk van je verbeterpunten. Heb je suggesties tot verandering gekregen? Probeer ze eens uit en kijk of ze voor je werken. Je hoeft natuurlijk niet met alle feedback iets te doen: je bepaalt zelf welke veranderingen passen bij jouw waarden. Het gaat erom dat je even stilstaat bij en reflecteert op jouw manier van werken en nadenkt over mogelijkheden voor veranderingen.


 

Zelf aan de slag met je loopbaan?

 

Meer lezen

Feedback vragen: hoe doe je dat?

4 tips om je ontwikkeltraject te financieren

6 tips voor een beter cv