Tips Feedback geven: hoe doe je dat?

Feedback is een belangrijk instrument om te leren. Eerder gaven we tips over hoe je feedback vraagt en hoe je feedback ontvangt. Maar wat als een ander jou om feedback vraagt?

Stel je voor: je hebt voor het eerst een project alleen uitgevoerd. Niet alles ging perfect, dat weet je best. Maar zelf ben je trots op de resultaten. Je wilt graag weten hoe het de volgende keer nog beter kan. Daarom besluit je tijdens een overleg feedback te vragen. Jouw collega reageert anders dan verwacht. ‘Je bent erg rommelig, ook in jouw aanpak van het project. Als je het werk vooraf meer structureert, zul je veel efficiënter werken.’ Je knikt en bedankt je collega voor de tip. Na het overleg loop je uit het veld geslagen terug naar jouw werkplek.

Wanneer we naar het voorbeeld kijken, bedoelde de collega het waarschijnlijk goed. Ze wilde je helpen om een volgend project nog beter aan te pakken. Toch voelde het als kritiek. Dat kan natuurlijk beter! Met deze 5 stappen geef jij feedback die goed bij de ander aan komt.

Stap 1: Beschrijf een observatie van wat de ander doet.
Bespreek het gedrag dat jij hebt waargenomen. Hierbij zeg je niet hoe jij over het gedrag denkt. Je wilt natuurlijk niet dat de ander al direct met tegenargumenten komt. Formuleer daarom de boodschap in de ik-vorm.

Kijk maar naar het voorbeeld: als iemand jou ‘rommelig’ noemt, voel je meteen de neiging om in de weerstand te gaan. Het zwakke punt wordt groter gemaakt dan deze is. Er zijn immers genoeg situaties waarin je niet rommelig bent! Het is beter om iemand direct op zijn gedrag aan te spreken. De collega kan zeggen: ‘Ik merkte dat je het werk niet altijd plande. Daardoor verliep het project soms rommelig.’ Op die manier voelt de feedback niet als een aanval.  

Stap 2: Check of de ander weet waar je het over hebt.
Terug naar het voorbeeld. In jouw beleving was het project goed gepland. Alles is toch op tijd afgerond? De opmerking van de collega sluit dus niet aan bij jouw beleving van hoe het project is verlopen. Jij snapt niet waar ze het over heeft.

Check daarom of de boodschap goed overkomt. De collega kan bijvoorbeeld eerst om een reactie vragen. ‘Ik merkte dat niet alles in het project gepland was. Herken je dit?’ Dit is niet het moment om te bespreken waarom iemand iets op een bepaalde manier deed. Het gaat er om dat jullie zeker weten dat jullie over hetzelfde praten. 

Stap 3: Beschrijf wat het effect van het gedrag van de ander op jou is.
Geef aan welke gedachten, gevoelens en gedrag de ander bij jou veroorzaakt. Onthoud daarbij dat je jouw persoonlijke mening geeft. Anderen kunnen hier heel anders over denken. Gebruik daarom weer de ik-vorm.

Even terug naar het voorbeeld. De collega had kunnen zeggen: ‘Ik miste soms het overzicht en daardoor voelde ik me onrustig.’ Met deze reactie opent de collega een gesprek. ‘Oeps,’ denk jij wanneer je dit hoort, ‘hoe kan ik dat de volgende keer beter doen?’

Stap 4: Doe een voorstel tot verbetering.
Geef een advies waar jullie je allebei in kunnen herkennen. Dit kun je het beste in een vragende vorm doen. Zo komen jullie samen tot een oplossing. In het voorbeeld geeft de collega zomaar een advies, dat misschien niet aansluit bij jouw beleving. Door te vragen ‘hoe zou je het project de volgende keer beter kunnen structureren?’ neemt de collega je mee in de oplossing. Op die manier is de kans groter dat jij ook iets met het advies doet. 

Stap 5: Wees positief!
Iemand vraagt feedback om een volgende keer beter te werken. Toch is het ook leuk om te horen wat je goed hebt gedaan. Ga maar bij jezelf na: als iemand positief is over jouw werk, doe je daarna harder je best. Je wilt die persoon immers niet teleurstellen.

Vergeet dus niet om complimenten te geven. Wees daarin oprecht en persoonlijk. Kijk maar terug naar het voorbeeld. Natuurlijk was de collega niet alleen maar negatief over het werk. ‘Ik vond het leuk dat je zo enthousiast aan deze opdracht hebt gewerkt. Je bent erg gegroeid in je werk.’ Wanneer ze dit had benoemd, had je waarschijnlijk beter naar haar adviezen geluisterd. Zo ben je gemotiveerd om het volgende project nóg beter uit kunt voeren.


Zelf aan de slag met je loopbaan?

 

Meer lezen

Feedback ontvangen: hoe doe je dat?

Feedback vragen: hoe doe je dat?

6 tips voor het voorbereiden van je sollicitatiegesprek