Blogs Fysieke klachten in de bouw: hoe ga je ermee om?

Fysieke klachten: een veelvoorkomend probleem bij bouwvakkers. Jan kan erover meepraten. Hij werkte drie jaar lang met veel plezier op de bouw als monteur van lucht- en airco-installaties, maar door zijn klachten hield hij het niet meer vol. Hoe ga je om met fysieke klachten in de bouwsector? En hoe voorkom je ze? Ex-bouwvakker Jan en loopbaanexpert Pascale geven advies.

De keuze voor de bouw

Jan: “Van boomhutten bouwen tot vlotten timmeren: als kind werd ik al enthousiast van klussen. Toen ik de mogelijkheid kreeg om bouwvakker te worden, ging ik ervoor. Ik monteerde en hielp bij het aansluiten van installaties. Een goed eindresultaat gaf me een voldaan gevoel en de sfeer op het werk was altijd gezellig. Sociaal zijn is belangrijk, want grapjes, bakjes koffie en praatjes horen er echt bij. Daarnaast moet je fysiek fit zijn en tegen een stootje kunnen in de bouw. Het werk kan behoorlijk zwaar zijn.”


Fysieke klachten

Maar na drie jaar eiste het werk zijn tol. Jan: “Ik kreeg last van een hernia en het carpaal tunnel syndroom. Dit is een beknelling van de middelste handzenuw. Daardoor had ik pijn in mijn handen en polsen. Volgens mijn arts kwam dit onder andere door het zware werk in de bouw. Ik moest mijn lichaam sparen en een andere baan zoeken. Balen! Momenteel werk ik als koerier. Gelukkig klus ik in mijn vrije tijd nog dagelijks aan mijn eigen huis, want ik bouw een aanbouw. Zo voer ik alsnog mijn hobby uit, maar bepaal ik zelf wanneer ik rust neem.”

Advies van Jan

“Ik zou iedereen in de bouw adviseren om goed te letten op de Arbo-regels. Deze gaan onder andere over het tijdig inlassen van pauzes en het inschakelen van hulpmiddelen. Ze helpen je lichaam te sparen. Heb je al klachten? Dan kan ik fysiotherapie aanraden. Daarnaast kun je net als ik kiezen voor een andere, minder fysieke baan. Denk bijvoorbeeld aan administratief werk bij een bouwbedrijf. Zo blijf je in de branche; iets wat ik achteraf zelf ook had gewild”, aldus Jan.


Loopbaanexpert Pascale Wismans over het verhaal van Jan

“Het is goed dat Jan met zijn klachten naar een fysiotherapeut gaat en dat hij uit eigen initiatief ander werk heeft gezocht. Toch wil ik het belang van preventieve maatregelen benadrukken. Werk je in de bouw? Dan is het goed om te letten op je levensstijl. Al voordat je last krijgt van fysieke klachten. Gezond eten, voldoende bewegen en af en toe een bezoek aan de fysiotherapeut zorgen voor een goede basis. Net als Jan klussen veel bouwvakkers graag nog naast hun werk, maar wees ervan bewust dat dit het lichaam extra belast.

Verder vertelt Jan dat hij het liefste in de bouw was blijven werken, maar dan in een andere functie. Het is jammer dat hij niet in gesprek ging met zijn toenmalige werkgever. Wellicht waren er opties voor een andere functie binnen hetzelfde bedrijf. Dat wil niet zeggen dat Jan geen mogelijkheden meer heeft. Integendeel: hij heeft in die drie jaar waarschijnlijk een goed netwerk opgebouwd die hij kan aanspreken voor kansen als administratief medewerker. Jan kan alvast nadenken over waar hij goed in is en of dat van pas komt bij de baan die hij op het oog heeft. Heeft hij bepaalde competenties niet? Dan kan hij altijd overwegen om naar school te gaan of een cursus te volgen.

Gelukkig wordt de bouwplaats een steeds gezondere omgeving om in te werken. Dit komt door groeiende aandacht voor veilig werken, automatisering en nieuwe technieken. Een laatste tip die ik wil meegeven aan medewerkers die onder de cao Bouw & Infra vallen: voer eens in de vier jaar zeker de PAGO- en DIA-gesprekken. Met deze gesprekken kijk je met een arts en een DIA-adviseur naar jouw situatie. Een loopbaantraject is daarna altijd mogelijk. Dit zorgt ervoor dat je sterker in je schoenen staat en weet wat je kwaliteiten zijn. Zo kan je beter uitleggen wat je kan en wil. En dat vergemakkelijkt het gesprek tussen werkgever en werknemer.”

Lees ook:

8 tips om duurzaam inzetbaar te blijven

4 manieren om je netwerk te vergroten