Tips Waar vind ik vacatures?

De zoektocht naar een geschikte baan is niet altijd gemakkelijk. Het begint al bij het vinden van een goede vacature. Misschien kom je heel veel vacatures tegen en zie je door de bomen het bos niet meer. Of heb je juist geen idee waar je moet beginnen? Wij helpen je met zoeken naar de juiste vacature.

Vraag je netwerk

We hebben allemaal een persoonlijk netwerk. Een goede manier om een baan te vinden is via dat netwerk. Vraag aan vrienden of familie of zij een leuke vacature weten. Misschien wel bij de organisatie waar zij zelf werken. Of gooi een oproepje in een breder netwerk zoals LinkedIn. Wie weet wijst een oud-studiegenoot je op een passende functie. Neem ook eens een kijkje op JobOn. Dit platform is voor werkzoekende en helpt jou jouw netwerk beter inzetten. 

Veel organisaties kijken eerst of ze geschikte kandidaten voor een vacature hebben binnen hun eigen organisatie. Of ze medewerkers of zij een geschikte collega kennen. Werven via-via scheelt een organisatie tijd en kosten. Vaak wordt pas daarna het officiële wervingstraject opgestart. En als daaruit geen geschikte kandidaat komt, schakelt het bedrijf een bemiddelingsbureau in. Dit noemen we de levensloop van een vacature. Zorg dat jouw netwerk weet dat je op zoekt bent naar een baan. Zo hoor jij als een van de eersten dat er werk beschikbaar komt, dat jij graag wilt doen.

Zoek op het internet

Op internet staan heel veel vacatures. Per regio en sector verschillen de aantallen. Heb je geen voorkeur voor organisatie? Via een vacaturesite zoals werk.nl, indeed of monsterboard kun je heel gericht zoeken in een specifieke regio of sector. Ook kun je zoeken via social media (bijvoorbeeld LinkedIn). Met een account op LoopbaanCentraal vind je via de vacaturezoeker veel verschillende vacatures. Nog geen account? Maak een account aan! 

Vergeet de sectorspecifieke vacaturesites niet. Hier zoek je meteen naar een baan in jouw sector. Heb je al een voorkeur voor een organisatie? Kijk dan eens op de website van die organisatie. Misschien zit er een interessante vacature voor je bij.

Neem een kijkje bij de concurrent

Weet je in welke type organisatie je wilt werken? Of heb je een leuke vacature gezien en zoek je iets vergelijkbaars? Kijk eens bij de vacatures van de concurrent. Als je zoekt naar een baan bij een reisbureau, kun je in Google de zoekopdracht ‘reisbureau + jouw regio’ invullen. Open de passende resultaten en kijk op de vacaturepagina voor een leuke baan

Meld je aan bij een uitzendbureau

Ook kun je een uitzendbureau inschakelen. Zij helpen je bij het vinden van een baan. Meestal meld je je online aan en volgt een gesprek bij het uitzendbureau. Upload je cv en geef duidelijk aan wat je competenties zijn. Een competentie is iets dat iemand goed kan. Zo kunnen de medewerkers van het uitzendbureau gemakkelijk aan de slag om een geschikte functie voor jou te vinden. Je mag je ook bij meerdere uitzendbureaus inschrijven.


Lees meer

Ontdek jouw talenten

Ontdek in 4 stappen of een vacature bij jou past