Tips Ontwikkel jouw talenten: hoe doe je dat?

Heb je het over een talent, dan denk je vaak aan iemand die één ding heel goed kan. Een voetbaltalent, een muziekwonder of iemand met een talenknobbel. De persoon waar je over praat blinkt uit. Toch is talentontwikkeling meer dan in één ding heel goed zijn. Bij talentontwikkeling ga je ervanuit dat we allemaal ergens goed in zijn. Het gaat er niet per se om wát je doet, maar hóe je dat doet. Dat noemen we talenten. Ben jij bijvoorbeeld iemand die snel overgaat tot actie? Of ben jij diegene die er altijd voor zorgt dat de harmonie bewaart blijft en iedereen met elkaar door een deur kan? Dit zijn allebei voorbeelden van een talent. Van een talent kun je jouw kracht maken. Zie het talent als een bloem die nog in de knop is. Als deze bloem water en voeding geeft, komt er een prachtige bloem uit. Een ontwikkeld talent is een van jouw krachten. Hoe weet je wat jouw talenten zijn? En hoe ontwikkel je deze talenten? Wij geven je een aantal tips.

Ontdek jouw talenten

Je talenten ontdek je door te beginnen met  aan vrienden of familie te vragen waar zij jou goed in vinden. Ook kun dit zelf achterhalen door jezelf een aantal vragen te stellen. Vragen die je hierbij helpen zijn:

  1. Waar krijg jij energie van? 
  2. Welke activiteiten pik je snel op?
  3. Wat kun jij als kind keer op keer doen en kreeg je geen genoeg van?
  4. Bij welke activiteiten weet je automatisch welke stappen je moet nemen? 
  5. Tijdens welke activiteiten blonk je onbewust uit en dacht je achteraf ‘hoe heb ik dit gedaan’? En wat maakte dat dat zo goed ging?
  6. Van welke activiteiten krijg je een kick?

Activiteiten die je gemakkelijk af gaan, hebben vaak te maken met jouw vaak talenten. Het voelt alsof het vanzelf gaat, zonder weerstand. En vaak vind je deze activiteiten hartstikke leuk en laadt je ervan op als je het doet. Je bent er immers goed in. Aan die elementen kun je herkennen wat jouw talenten zijn.

Vind je het lastig om zelf jouw talenten te herkennen? Een tool als de StrengthsFinder kan je daarbij helpen. 

Ontwikkel jouw talenten

Hoe kun je jouw talenten een grotere rol laten spelen in jouw leven? Dit doe je door met je talenten aan de slag te gaan. Inmiddels weet je wat jouw talenten zijn. Deze heb je ontdekt door jezelf de bovenstaande vragen te stellen. In twee stappen kun jij jouw talenten verder ontwikkelen. 

Stap 1: Weet hoe jij jouw talenten inzet

Schrijf voor jezelf een aantal concrete situaties en succes op waar je gebruik maakte van jouw talenten. Kom je daar niet uit? Vraag dan een goede vriend of collega om hulp. Mensen die dichtbij je staan hebben vaak een goed beeld van jouw talenten. Of bekijk filmpjes over verschillende talenten en herken hoe je de talenten inzet!

Stap 2: Gebruik je talenten bewust

Schrijf je talenten op en ga elke dag na welke talenten je gebruikt hebt? Op welke moment? Hoe voelde dit? Wat ging als vanzelf vandaag? Bedenk vooraf op welk moment jij jouw talent wilt inzetten en hoe je dat wilt doen. Stel: jouw talent is actiegerichtheid. Je pakt graag aan en zet graag iets om van gedachten naar daden. Neem jezelf voor om in de vergaderingen actief te vragen naar actiepunten. Zo zorg je dat er vervolgstappen worden gezet. 

De bovenstaande stappen lijken twee simpele stappen. Toch zijn het geen stappen die je er even bij doet. Je talenten ontwikkelen kost tijd en kan soms lastig zijn. Met kleine stapjes en een portie geduld ontwikkel jij jouw talenten steeds iets verder. 

Investeer in je talenten

Ons talent ontwikkelen gebeurt alleen als we bereid zijn om voortdurend te investeren. Het investeren van onze tijd, ons geld en onze energie. Neem de tijd jouw vrienden- en kenniskring te onderzoeken. Wie beschikt over dezelfde talenten en van wie kun jij wat leren? Dit zijn waardevolle voorbeelden. Natuurlijk neem je niet letterlijk het gedrag van jouw voorbeeld over. Het is ook belangrijk dat je uniek blijft. 

Het klinkt misschien wat gek, maar ga ook in gesprek met de mensen waar jij je soms aan irriteert of ergert. Vraag hoe zij een bepaald probleem zien en oplossen. Dit zorgt voor beter onderling begrip en een soepelere samenwerking. En je hebt elkaar immers nodig om tot uitmuntende prestaties te komen.

Ook door het volgen van trainingen, opleidingen, seminars, workshops of het in de hand nemen van een coach, investeer jouw talenten. Dit vraagt een financiële investering. Helpt de ontwikkeling van het talent je in jouw loopbaan? Vraag aan jouw werkgever wat hij of zij voor je kan betekenen. Of ga op zoek naar andere mogelijkheden om je ontwikkeling te financieren. Lees daarover deze tip.

Werken vanuit jouw talenten

Heb je een extra zetje nodig, zodat je nog beter kunt werken vanuit jouw talenten? Gedragsdeskundige Annemiek Koudijs helpt je daarbij. Op haar YouTube-kanaal kan je iedere dinsdag - Talent Tuesday - een nieuwe video bekijken over een fantastisch talent. Meer informatie over talentontwikkeling vind je op haar website www.KoudijsGedragsdeskundige.nl

Vergeet niet: werken vanuit jouw talent vergroot je werkplezier en productiviteit!

Lees verder

Kernkwaliteiten: zet jouw talenten nog beter in

Op weg naar mooier werk: anders denken