Tips Omgaan met verlies van je baan: 5 tips

In je loopbaan krijg je soms te maken met tegenslagen en teleurstellingen. Bijvoorbeeld dat je jouw baan verliest. Dat kan best een flinke impact op je hebben. Bij een grote teleurstelling voel je je rot en ga je aan jezelf twijfelen. Ook kan je motivatie een flinke tik krijgen. Hoe ga je om met deze teleurstellingen? En hoe zet je een teleurstelling om in een positieve ervaring? In dit artikel geven we je 5 tips.

1 Geef je emoties de ruimte

Hoe voel je je en welke gedachten spelen er door je hoofd? Geef je emoties de vrije ruimte. Wat voor de één een kleine gebeurtenis is, kan voor de ander iets groots zijn. Daar gaat iedereen op zijn eigen manier mee om. De tijd die je nodig hebt om verder te gaan verschilt dus ook per persoon. Gun jezelf de periode die bij jou past om over de teleurstelling heen te komen.

2 Geef betekenis aan de teleurstelling

Om verder te gaan, kun je op zoek gaan naar de betekenis. Dat helpt om jezelf weer open te stellen voor nieuwe ervaringen en grip te krijgen op de situatie. Wat waren jouw verwachtingen en waarom ben je zo teleurgesteld? Denk voor jezelf na over de volgende punten:

Controle: Ontslagen worden of een opdracht die verkeerd is gelopen. Het zijn zaken die je het gevoel geven dat je de controle kwijt bent. Kijk daarom terug op de situatie. Wat gaf jou een gevoel van controle? Hoe kun je dat gevoel weer terug vinden?

Doelen: Misschien had jij in je werk doelen voor jezelf gesteld die je door een tegenslag moet opgeven. Welke doelen zijn dit, kun je nieuwe doelen voor jezelf stellen?

Zelfbeeld: De kans is groot dat jouw zelfvertrouwen een flinke tik heeft gekregen. Welke erkenning ben je nu verloren? Bedenk bij jezelf dat je die waarde ook los van je baan kunt hebben. Hoe kun je dat voor jezelf invullen?

Waarden: Met werk geef je invulling aan jouw persoonlijke waarden. Kan dat door de negatieve gebeurtenis niet meer? Bedenk dan aan welke waarden je nu geen invulling meer kunt geven. Bedenk ook hoe je op een nieuwe manier invulling aan deze waarden kunt geven.

3 Vraag advies aan anderen

Iedereen heeft weleens te maken gehad met teleurstellingen. Grote kans dat bijvoorbeeld de directeur van een bank ooit is afgewezen na een sollicitatie. En ook die succesvolle tante heeft weleens een grote fout gemaakt. Vraag daarom aan mensen om je heen welke teleurstellingen zij in hun loopbaan hebben gehad en hoe ze hiermee omgingen. Probeer van hun verhaal te leren. 

4 Gestrest? Ga iets leuks doen

Teleurstellingen zorgen voor stress en dat is voor niemand goed. Ga daarom iets leuks doen en rust genoeg uit. Door goed voor jezelf te zorgen ben je weerbaarder voor tegenslagen. Zo heb je frisse energie om nieuwe uitdagingen aan te gaan.

5 Probeer de situatie te relativeren en ga verder.

Bekijk wat er overblijft en ga daarmee aan de slag. Voel je je rot en moedeloos? Probeer de tegenslag te relativeren en bedenk je dat deze situatie niet voor altijd is. Maak een plan voor hoe je met de teleurstelling kunt omgaan, zodat je weer een gevoel van controle krijgt. En vergeet tenslotte niet om ook het positieve in de situatie te zoeken. Misschien heb je die promotie niet gekregen, maar blijf je nu wél met die leuke collega’s werken. Of komt er straks een nog veel leukere baan voorbij.

Heb jij meer hulp nodig om teleurstellingen in je loopbaan te overwinnen? Of loop je ergens anders vast? Neem dan contact op met een loopbaanadviseur.

Meer lezen?

8 tips om duurzaam inzetbaar te blijven

Feedback ontvangen: hoe doe je dat?