Tips 4 Tips om te ontdekken welk werk bij jou past

Sta jij aan het begin van je loopbaan en weet je nog niet goed welk beroep bij jou past? Of wil je een switch maken naar een andere sector, maar ben je er nog niet uit wat je wil doen?

Er bestaan natuurlijk ontzettend veel soorten werk. Voordat je een studie of loopbaan kiest, is het belangrijk om te weten in welke richting je moet denken. Dan kun je je daarna meer gericht oriënteren. Er zijn verschillende manieren om te ontdekken welk werk bij jou past. Bijvoorbeeld met een beroepskeuzetest of brainstorm. Zo kom jij erachter wat je wil in je werk.

Tip 1: Gebruik het beroepenpodium

Het beroepenpodium is een beroepskeuzetest aan de hand van foto’s. Een leuke en snelle manier om erachter te komen waar jouw interesses liggen. Of bij welk beeld je direct afschrikt. Zo ontdek je welk type mens jij bent en welke beroepen daar goed bij passen. 

De test geeft je een denkrichting, zodat jij weet welke beroepsgroepen bij jou zouden kunnen passen. Of juist totaal niet. Zo krijg je een beeld in je hoofd van het werk dat je wil doen. Bijvoorbeeld in een winkel of met techniek. Vanuit daar kun je verder zoeken naar hoe je dat kunt invullen.

Om het beroepenpodium te doen, kun je een gratis account aanmaken op loopbaancentraal.nl

Tip 2: Houd een brainstorm met jezelf

Wie ben je, wat wil je en wat kun je? Het zijn grote vragen, die niet altijd even makkelijk te beantwoorden zijn. Toch kom je waarschijnlijk een eind wanneer je er eens goed voor gaat zitten. Pak er een schrijfblok bij of ga eens een lange wandeling maken. En probeer voor jezelf de volgende vragen te beantwoorden:

  • Wat wilde je worden toen je klein was? En wat waren de dingen die je heel graag deed als kind of tiener? Zijn dat dingen waar je nog graag iets mee wil doen?
  • Waar krijg je energie van, in je werk of in je vrije tijd? Wat heb je gedaan waar je enthousiast van werd, en zit daar iets bij waar je graag mee zou willen werken?
  • Ben je weleens iemand tegen gekomen waarvan je dacht: dát is gaaf werk! Wat voor soort werk deed die persoon, en in welke sector? Waarom sprak je dat zo aan, en zou dat werk ook bij jou passen?

Tip 3: Ga voor de creatieve aanpak en maak een moodboard

Ga je liever voor een visuele aanpak? Een moodboard is een verzameling van plaatjes, woorden en artikelen. Net als het beroepenpodium geeft het een mooi beeld van wat jou

aanspreekt. Je kunt een moodboard op papier maken, maar ook digitaal met bijvoorbeeld Pinterest of Canva.

Verzamel de komende tijd eens dingen die jou aanspreken op het gebied van werk. Bijvoorbeeld woorden of zinnen uit vacatures. Waar gaat jouw aandacht heen als je die leest, wat vind je leuk klinken?

Tip 4: Bespreek met anderen waar je goed in bent

Waar ben jij goed in? Grote kans dat dat ook dingen zijn die je leuk vindt om te doen. Aan apparaten sleutelen of zorgen dat dingen goed geregeld zijn. En hoe mooi zou het zijn om juist daar je werk van te maken?

Soms is het moeilijk om voor jezelf te bedenken wat jouw kwaliteiten zijn. Ga daarom ook eens in gesprek met mensen om je heen. Wat vinden zij jouw sterke en zwakkere kanten?


Bekijk ook deze tips:

Ontdek in 4 stappen of een vacature bij jou past

5 tips om je competenties te ontdekken

Ontwikkel jouw talenten