Blogs Steven over omgaan met werkdruk in je loopbaan

Omgaan met werkdruk in je loopbaan

Veel mensen ervaren de werkdruk op enig moment in hun loopbaan als te hoog. Een onderzoek uit 2017 heeft uitgewezen dat werkdruk het hoogst wordt ervaren in de horeca. Ook de zorgsector staat bekend als een sector waar de werkdruk hoog ligt.In mijn vorige blog voor LoopbaanCentraal schreef ik over een loopbaan in de horecabranche: een branche waar ik zelf ervaring in heb. Ik schreef dat het in de horeca een pré is om goed om te kunnen gaan met werkdruk.

Nu komt werkdruk natuurlijk in meer branches voor. Veel mensen ervaren de werkdruk op enig moment in hun loopbaan als te hoog. Het leek mij daarom interessant om een blog te wijden aan werkdruk, in welke beroepen komt het voor en hoe gaan andere werknemers daarmee om.

Veel overuren en werken onder druk in de horeca

Een onderzoek van het CBS uit 2017 heeft uitgewezen dat werkdruk het hoogst wordt ervaren in de horeca. Vooral door koks, maar ook kelners en barpersoneel ervaren flinke druk. Dit komt vooral doordat zij vaak snel moeten werken.

In de keuken is de druk hoog doordat verschillende componenten van een gerecht exact tegelijk op een bord moeten komen. Daardoor ben je niet alleen bezig met het koken, maar ook met onderlinge communicatie tussen verschillende “kanten” in de keuken. Denk aan “de vleeskant”, “de koude kant” en de “aardappel- en groentekant”. Daarnaast weet je nooit van tevoren hoe druk het op een avond gaat worden. Soms zit het restaurant ineens vol op een maandag, terwijl daar qua personeelsbezetting geen rekening mee is gehouden. Ook zijn de fysieke werkomstandigheden pittig in de keuken: het is er vaak erg warm door alle ovens en fornuizen. Verder zijn de tijden in de horeca natuurlijk een heikel punt: overuren “horen er gewoon bij”.

Dat overuren bij de horeca horen, heb ik zelf meegemaakt toen ik als stagiair werkzaam was in een sterrenkeuken. Ik werd daar 5 dagen per week op de planning gezet, meestal met een dienst van 12:00 tot 20:00. Vrijwel iedere keer werd het echter zo druk op de conference-afdeling van het bedrijf, dat koks in de keuken van die afdeling moesten bijspringen. Uiteindelijk werd het vaak 23:00 uur of later, in plaats van 20:00.

Wat mij hierbij vooral opviel, was dat veel koks dit niet erg vonden. Zij waren van mening dat dit nou eenmaal erbij hoorde. Na sluitingstijd werd er vaak nog flink geborreld, wat de werkdrukbestendigheid de volgende dag niet echt ten goede kwam.

Ook in de zorg flinke werkdruk

Ook de zorgsector staat bekend als een sector waar de werkdruk hoog ligt. In een onderzoek van Zorgwijzer komt naar voren dat de hoge werkdruk het gevolg is van bezuinigingen in de zorg. Veel mensen hebben hun baan verloren. Daardoor moeten de overgebleven medewerkers automatisch harder en efficiënter gaan werken. Dit zorgt voor stress. Ook burn-outs komen meer voor. Om hier meer over te horen ging ik in gesprek met Eva. Zij is momenteel werkzaam in de psychiatrische zorg en heeft de opleiding verpleegkunde gevolgd.

Voordat zij in de psychiatrie kwam te werken, heeft zij twee jaar praktijkervaring opgedaan aan “de somatische kant van de zorg”. Hierbij gaat het om zorg en verpleging bij mensen met lichamelijke klachten. In dit werk, ervoer Eva hoge werkdruk. Eva vertelde dat zij weleens met drie andere collega’s op 40 patiënten “werd gezet”. Daardoor hadden Eva en haar collega’s weinig tijd voor patiënten. Voor haar voelde dit als lopende band werk. Niet zelden kwam het ook voor dat zij overuren moest maken of zelfs dubbele diensten moest draaien.

Signalen van te hoge werkdruk en oplossingen die kunnen helpen

Hoe men omgaat met werkdruk, verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Wel zijn er wat algemene signalen te noemen die aangeven dat werkdruk te hoog wordt. Arbodiensten spreken voornamelijk van de volgende signalen:

  • Je hebt vaak last van vermoeidheid op het werk. Je productiviteit ligt lager, en na het werk heb je langer nodig om te herstellen.
  • Je krijgt een cynische houding ten opzichte van werkdruk en activiteiten op het werk. Je hebt meer moeite met veranderingen.
  • Je voelt je sneller geïrriteerd op de werkvloer.
  • Steeds vaker krijg je last van lichamelijke klachten. Je ziekteverzuim ligt tevens hoger.

Om overspannenheid of een burn-out als gevolg van hoge werkdruk te voorkomen, is het goed om actie te ondernemen. Werkdrukmaatregelen zijn cruciaal wanneer je zonder drukgevoel je werkzaamheden wilt uitvoeren. Op websites van arbodiensten vind je handige tips op dit gebied.

Allereerst is het belangrijk om te zorgen voor een goede planning. Wanneer je werkplanning realistisch is, ervaar je minder druk. Stel dus prioriteiten en zeg af en toe nee.

Zelf heb ik in mijn horecatijd gemerkt dat dit essentieel was. Door mijn “kant” goed af te sluiten en alvast wat voorbereidingen te doen voor de volgende dag, ervoer ik aanzienlijk minder druk.

Daarnaast is het essentieel om een goede balans te zoeken tussen werk en privé. Probeer het werk niet mee naar huis te nemen. Zo kun je thuis goed ontspannen en opladen voor een nieuwe werkdag. Ook is het erg belangrijk om af en toe ontspanning te zoeken tijdens het werk zelf. Kies eens voor een wandelingetje tijdens de lunchpauze of mediteer een paar minuutjes tussen taken door. Eva vertelde mij dat het haar bijvoorbeeld hielp om even stoom af te blazen samen met de andere verpleegkundigen. Het afblazen van stoom kan weer gezien worden als een actievere vorm van ontspanning: je voelt je achteraf immers opgelucht.

Verder is het goed om rationeel te blijven. Zeker wanneer je perfectionistisch van aard bent, zal het voorkomen dat je té hoge eisen aan jezelf stelt.

Naast de tips hierboven zijn er nog meer acties die je kunt ondernemen. Merk je dat je bovengemiddeld veel last hebt van stress- en vermoeidheidsklachten? Schakel dan altijd hulp in. Gesprekken met een psycholoog, arts of loopbaanbegeleider kunnen zeer effectief zijn.

De volgende tips kunnen ook helpen wanneer je graag duurzaam inzetbaar wilt blijven.

Steven

Steven is zijn loopbaan begonnen in de horeca. Na een opleiding horecaondernemer/ manager met als onderdeel de opleidingen basiskok en gastheer heeft hij op zijn 22e de keuze gemaakt om een 21+ toets te maken voor een rechtenstudie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Op zijn 23e is hij begonnen met de opleiding.

Nu werkt hij onder andere als tekstschrijver. Loopbaanstappen zijn hem dus niet vreemd. Een training loopbaanontwikkeling heeft hem enthousiast gemaakt voor het onderwerp. Nu schrijft hij vanuit die nieuwsgierigheid deze blogs.