Tips Werk jij thuis door de corona? Met deze 5 tips blijf je betrokken bij je werk!

Heb jij jouw collega’s het afgelopen jaar alleen maar via een beeldscherm gezien? Grote kans dat jullie werkrelatie behoorlijk is veranderd. Geen spontane praatjes meer bij de koffieautomaat. Digitale overleggen zijn vaak behoorlijk zakelijk. En als je op vrijdagmiddag je laptop dichtklapt, is er niet nog even die borrel voordat je aan het weekend begint.

Dat kan ervoor zorgen dat het moeilijker is om betrokken te blijven bij je werk en collega’s. Terwijl dat wel heel belangrijk is! Betrokkenheid op je werk zorgt voor meer werkplezier en motivatie. En voor een een betere band met je collega’s, waardoor je ook als team beter presteert. 

Hoe zorg je nu voor die betrokkenheid tijdens het thuiswerken? We geven 5 tips!

Tip 1: niet mailen, maar bellen!

Grote kans dat je tijdens een werkdag behoorlijk wat mailtjes wegwerkt. Zeker als je meerdere collega’s tegelijk wilt informeren, is een mailtje sturen handig. Maar heb je een korte vraag aan één directe collega, of wil je even ergens over sparren? Pak dan de telefoon! Door te bellen hebben jullie meer écht contact. Je leert immers hoe jouw collega denkt en blijft beter op de hoogte van elkaars werk.

Tip 2: Plan wekelijkse of dagelijkse koffie-momentjes, waarop je het niet over werk mag hebben


Mis jij ook die kleine pauzes en informele gesprekken met je collega’s tussen het werken door? Probeer die momenten dan online te creëren! Zet iedere dag of week een koffiemomentje met jouw directe collega’s in de agenda. Met als belangrijkste regel: jullie praten niet over werk. Bespreek jullie weekend, of vraag wat iedereen ‘s avonds gaan doen. Zo leer je jouw collega’s ook persoonlijk kennen.

Vind je het lastig om een leuk gesprek op gang te brengen via beeldbellen? Koop dan een kletspot met gespreksstarters voor het team. Ieder koffiemoment kunnen jullie een andere vraag bespreken. Zo leer je jouw collega’s helemaal goed kennen! 

Tip 3: Wonen er collega’s in de buurt? Ga samen wandelen tijdens de lunch!

Maak jij iedere lunchpauze een wandeling door de wijk? Fiets dan eens langs die collega die in de buurt woont en maak jullie lunchwandeling samen. Zo blijf je in contact. En je laadt weer helemaal op om in de middag met frisse energie verder te beeldbellen.

Tip 4: Werk je samen aan een project? Bel in tijdens het uitwerken

Op kantoor konden alle collega’s om je heen nog wel eens zorgen voor rumoer en afleiding. Maar samen in één ruimte werken had ook voordelen! Een vraag is immers makkelijk gesteld en een grapje sneller gemaakt. Vooral als je samen aan een project werkt, is dat ontzettend waardevol. 

Wil jij dat kantoortuin-effect ook tijdens het thuiswerken? Zet dan eens de hele middag een Teams-gesprek open, terwijl jullie allemaal aan hetzelfde project werken. Zo hoor je jouw collega’s op de achtergrond druk typen en klikken. Dat zorgt voor verbinding, jullie zijn echt samen aan de slag. En kom je tijdens het werk iets grappigs of lastigs tegen? Dan kun je dat direct met hen delen.

Misschien zien jouw collega’s het niet zitten om tijdens het werken in te bellen. Heb jij toch behoefte aan het gevoel om samen aan de slag te zijn? Op Youtube vind je allerlei video’s van mensen die werken of studeren. Die helpen jou bij het concentreren én geven aan wanneer je een korte pauze kunt houden. 

Tip 5: Plan een digitaal teamuitje

De corona-crisis heeft in ieder geval gezorgd voor flink wat digitale creativiteit. Voor bijna alles is tegenwoordig een online oplossing. Ook voor teamuitjes! Denk bijvoorbeeld aan een online kookworkshop, bingo of escaperoom. Of maak samen met je collega’s een online pubquiz!


Bekijk ook deze tips:

Hoe blijf je in beweging als je thuis werkt? 6 tips!
Timemanagement: zorgvuldiger en effectief werken
3 tips om aan je loopbaan te werken in tijden van Corona