Tips Op weg naar mooier werk: relaties aanpassen

Je baan mooier maken kan op verschillende manieren. Dit noemen we job crafting. Job crafting is een methode waarmee je zelf jouw baan op jouw persoonlijke behoeften en talenten aanpast. Eerder vertelden we al hoe je aan jouw takenpakket kunt sleutelen. Ook aan je relaties met anderen kun je sleutelen. Denk aan meer of minder samenwerken met collega’s. We leggen je uit hoe je op vier verschillende manieren je relaties in je werk kunt aanpassen. 

Deze tip is onderdeel van een serie tips over job crafting. Andere tips in deze serie gaan over taken aanpassen, cognitief aanpassen en context aanpassen. 


Werk meer samen met fijne collega’s

Waarschijnlijk wel herkenbaar: met de ene collega werk je beter samen dan met de andere collega. Een taak uitvoeren met iemand waarmee je goed samenwerkt, zorgt vaak voor een beter resultaat. Ook maakt een goede samenwerking jouw werk mooier. 

Vera is geschiedenisdocent op een middelbare school. Met drie andere docenten maakt ze voor de tweede klas toetsen. De toetsen maken ze om beurten. Maar Vera weet dat ze samen met Juuls vaak een betere toets maakt. Juuls stelt vaak de juiste vragen, zodat ze verder doordenken en de juiste toetsvragen op papier zetten. Ook buiten de school zien ze elkaar regelmatig. Samen de toets maken, maakt hun werk mooier. Daarom stelde ze aan haar collega’s voor om de toetsen in tweetallen te maken. Dit werd positief ontvangen. Haar baan is weer een stukje mooier. 

Verander met wie je samenwerkt

Werken met die vervelende collega? Liever niet! Een taak uitvoeren met een belastende of vervelende relatie, zorgt dat zelfs de leukste taak minder mooi wordt. Je maakt de taak weer leuker als je probeert met iemand anders samen te werken. Je hebt het natuurlijk niet altijd voor het kiezen. Maar als je andere mensen bij jouw taken kunt betrekken, maak je jouw taken weer een stukje mooier. 

Als verzorgende in de gehandicaptenzorg werkt Bram vaak de ochtenddienst. Jolien draait ook vaak de ochtenddienst op dezelfde groep als Bram. Helaas heeft zij ontzettend last van een ochtendhumeur. Terwijl Bram iedere ochtend fluitend zijn bed uitstapt. Hij vindt het lastig om met haar ochtendhumeur om te gaan. Terwijl hij zijn werk juist zo leuk vindt. Bram belde de roostermaker met de vraag of hij af en toe op een andere groep mag werken. Nu werkt Bram vaak samen met Sandra. Met Jolien maakt hij af en toe nog een praatje op de gang. Nu hij niet meer direct met Jolien samenwerkt, merkt hij minder van haar ochtendhumeur. Dat maakt hun relatie weer iets beter. Voor Bram dus een win-win situatie en weer dichterbij een mooiere baan.. 

Ontwijk vervelende of belastende relaties

Niet met iedereen heb je een goede klik. Met sommige collega’s maak je wel een praatje bij het koffieautomaat, terwijl je bij een andere collega alleen kort goedendag zegt. Ook als je veel met klanten werkt geldt dit. Je hebt fijne klantrelaties en klantrelaties die stroever verlopen. Het lukt natuurlijk niet altijd, maar vervelende of belastende relaties wil je het liefste zoveel mogelijk ontwijken. Want minder vervelende relaties, maakt jouw baan mooier. 

Lucas werkt als servicemonteur bij een bedrijf voor koffieautomaten. Het bedrijf levert vooral koffieautomaten in kantoren. Als zo’n koffieautomaat een storing heeft, dan komt Lucas langs en verhelpt de storing. Het is een keer fout gegaan bij een van de klanten uit de portefeuille van Lucas. Lucas heeft een afspraak gemist doordat die niet goed bij hem in zijn agenda is gezet. De klant blijft hier boos over en hierdoor is de relatie met zijn klant verslechterd. Het lukt Lucas niet om de relatie te herstellen. Collega Sem kent de klant. Zij spelen namelijk in hetzelfde voetbalteam. Sem vindt het prima om de klant over te nemen, want hij heeft al een goede relatie met deze klant. Hierdoor is het probleem voor Lucas en voor de klant opgelost. En is Lucas zijn werk weer een stuk mooier.

Leren omgaan met vervelende of belastende relaties

Met wie je bevriend bent kun je zelf kiezen. Dit geldt helaas niet voor alle collega’s of alle mensen met wie je in je werk contact hebt. Je hebt niet met iedereen een leuk gesprek en je kunt niet met iedereen goed samenwerken. Je kunt proberen om deze mensen te ontwijken of te voorkomen dat je met ze samenwerkt. Als dat niet kan maak je het jezelf makkelijker als je je hierbij neerlegt en je collega’s accepteert zoals ze zijn. Ook een training waarin je bewust wordt van hoe je met anderen omgaat kan je daarbij helpen. 

Als tandartsassistente krijgt Julia de hele dag door met veel verschillende cliënten te maken. Waar ze meestal gewoon een praatje maakt met cliënten, vindt ze het lastig om iemand met tandartsangst gerust te stellen. Ze besloot een communicatietraining te volgen waardoor ze beter kan omgaan met angst. De gesprekken met angstige cliënten die Julia heeft zijn nu minder moeilijk. Met als resultaat dat ze deze mensen meer gerust stelt en zelf haar baan weer mooier vindt. 


Zelf aan de slag met sleutelen aan jouw baan? 

Lees meer:

Inzicht in jouw werkzaamheden

Taken aanpassen

Denken aanpassen

Context aanpassen

Handboek: Mooi Werk van de baaningenieurs