Tips Op weg naar mooier werk: jouw taken aanpassen

Sleutelen aan je eigen baan kun je doen volgens de job crafting methode. Job crafting is een methode waarmee je zelf jouw baan op jouw persoonlijke behoeften en talenten aanpast. Je takenpakket aanpassen is een van de dingen die je kunt doen om aan jouw baan te sleutelen. In deze tip leggen we je uit op welke vier manieren je jouw takenpakket kunt aanpassen om je werk mooier te maken. Deze manieren zijn: taken groter maken, taken ruilen of kleiner maken, beter worden in bepaalde taken en taken aanpassen. 

Deze tip is onderdeel van een serie tips over job crafting. Andere tips in deze serie gaan over relaties aanpassen, cognitief aanpassen en context aanpassen. 

Voeg een nieuwe mooie taak of rol toe aan je werk

Vind je je werk saai en ben je vaak verveeld tijdens werktijd? Of heb je tijdens jouw opleiding iets nieuws geleerd dat je graag wilt toepassen in je werk? Met nieuwe taken of een nieuwe rol kun je je werk mooier en betekenisvoller maken. Dit doe je als je interesses, behoeften of sterkte kanten hebt die je nu nog niet of te weinig kwijt kunt in je werk. 

Voorbeeld: Erik is loodgieter en repareert meestal lekke waterleidingen of installeert gas- en waterleidingen in een nieuwbouwhuizen. Ook weet hij heel goed welke materialen nodig zijn en haalt hij veel plezier uit contact met verkopers. Daarom heeft hij met zijn baas overlegd of hij deze taak mag toevoegen aan zijn takenpakket. Daarmee heeft Erik zijn takenpakket mooier gemaakt en gaat hij met meer plezier naar z’n werk. 

Probeer niet-passende taken minder te doen of ruil deze in voor mooie taken

Heb jij ook werkzaamheden die je vaak uitstelt? Sommige taken zijn nou eenmaal minder plezierig dan anderen. Als bepaalde werkzaamheden een belemmering voor je vormen is het een goed idee om deze werkzaamheden aan te passen. Een taak afstoten blijkt in de praktijk vaak lastig, omdat dit ook gevolgen heeft voor het hele werkproces. Soms blijkt er in de praktijk best wat mogelijk als je hierover in gesprek gaat met je leidinggevende. Als het niet lukt om een lelijke taak af te stoten, kun je ook aan een collega vragen of hij of zij van taken wil ruilen. Als de collega een voor jou mooie taak graag kwijt wil, dan is dit een goede oplossing. 

Voorbeeld: Kaat is goudsmid. Ze heeft de laatste tijd steeds vaker verkoopgesprekken met de klant. Dit vindt ze jammer, want het liefste is ze bezig met sieraden maken of repareren. Ze ving op dat haar collega Sandra reparaties aan sieraden minder uitdagend vindt. Daarop besloot ze om haar collega te vragen om van taak te ruilen. En met succes! Kaat voert nu meer reparaties uit en is minder in gesprek met de klant. 

Verminder de lelijke kanten van een taak 

Sommige werkzaamheden zijn lastig, omdat je gewoonweg niet zo goed weet hoe je ze moet uitvoeren. Herken je dat? Lelijke kanten van een taak kun je verminderen door oefening of training. De kennis en vaardigheden die je hebt kan verouderen. Dit is niet erg, maar het is wel belangrijk om je kennis en vaardigheden weer op te frissen. En dat helpt je weer om die taak net iets mooier te maken. 

Voorbeeld: Geert is ambulancemedewerker. Dagelijks rijdt hij met een collega op de ambulance en verleent hij zorg bij noodgevallen. Na iedere patiënt vraagt Geert z’n baas om een verslag. Een lelijke taak voor Geert want hij typt niet zo snel. Om van het verslag maken een minder lelijke taak te maken heeft Geert gevraagd of hij een type cursus mag volgen. Nu typt hij iedere dag heel snel zijn verslagen uit. 

Pas je takenpakket aan en besteed minder tijd aan lelijke taken en meer tijd aan mooie taken

Gedeelde smart is halve smart. Deel je een vervelende of zware taak met collega’s? Dan zijn jullie allemaal een klein beetje tijd kwijt aan die taak en is de taak voor jou alleen geen zware last meer. Je takenpakket aanpassen kan door de taaklast te delen met andere collega’s of de taken te rouleren. Als je de taken rouleert zorg je voor meer afwisseling in je werk. Zo doet je collega ook een keer die lelijke taak en pak jij de mooie taak van je collega op. 

Voorbeeld: Max is kapper en knipt, wast en kleurt de klanten in de kapsalon. Als de klant geknipt de deur uit is zorgt Max dat de kapsalon er weer netjes uitziet. Hij maakt zijn materialen schoon en ruimt ze op. Ook veegt hij de haren uit de kapsalon. Vegen is voor hem een lelijke taak. Daarom hebben Max en zijn collega’s de taak opgedeeld. Ze zijn allemaal een dagdeel in de week verantwoordelijk voor het vegen van de kapsalon. 


Zelf aan de slag met sleutelen aan jouw baan? 

Lees meer:

Inzicht in jouw werkzaamheden

Relaties aanpassen

Denken aanpassen

Context aanpassen

Handboek: Mooi Werk van de baaningenieurs