Blogs Een eigen onderneming opzetten: Cherry deed het

Cherry Mozesz werkte vijftien jaar in creditmanagement. Ze wilde altijd al haar eigen onderneming starten, maar waarin wist ze niet. Totdat ze op het idee van een budgetcoach werd gebracht. In deze blog lees je hoe Cherry een loopbaanstap maakte naar het zelfstandige ondernemerschap als budgetcoach.

In vijftien jaar was Cherry uitgegroeid tot een ervaren professional in de financiële wereld. De laatste jaren werkte ze vooral met mensen die schulden hadden. Een lange periode zat ze prima op haar plek: ze haalde voldoening uit haar werk en haar parttime functie was goed te combineren met haar jonge gezin. Maar toen haar kinderen ouder werden, voelde Cherry haar natuurlijke ambities weer opborrelen. Daarbij wilde ze meer waardevol werk verrichten voor de maatschappij: haar klanten kampten namelijk vaak met veel meer problemen dan alleen schulden. Binnen haar functie kon hen maar tot een bepaald niveau helpen.

Financieel fit

Cherry vertelt: “ Op een gegeven moment liep mijn contract af bij VGZ. Rond dezelfde periode hielp ik een vriendin door feedback te geven op een digitale krant over vitaliteit. ‘Het is leuk als men vitaal fit is en dat mindfulness daarbij helpt, maar je moet ook financieel fit zijn’, zei ik. Ze gaf me helemaal gelijk. Haar werkgever vond mijn punt zelfs zo sterk, dat hij vroeg of ik bij hen wilde werken als expert in financiële vitaliteit. Deze ingeving raakte bij mij de juiste snaar: ik ga hierop voortborduren, maar dan niet voor een bedrijf. Nee, ik ga voor mezelf beginnen! Van jongs af aan wilde ik al een eigen onderneming starten. Dit was het moment.”

Geleidelijke stappen dankzij loopbaancoaching

Vanuit een uitstroomtraject bij haar werkgever had Cherry recht op een budget voor cursussen en een loopbaancoach. Na een telefoontje met James werd Yvonne Yan haar loopbaancoach. Samen doorliepen ze een traject naar het opzetten van een eigen onderneming. Cherry: “We hadden meteen een klik. Samen voltooiden we verschillende ondernemerschap testen en keken we waar mijn verbeterpunten lagen. Vervolgens kozen we de opleiding die paste bij mijn einddoel als zelfstandig budgetcoach. Tussendoor werkten we aan een businessplan in een live document waardoor Yvonne eenvoudig feedback kon geven. Op haar aanraden voerde ik een marktonderzoek uit, stelde ik een financieel plan op en hield ik een concurrentieanalyse. Vooral het laatste bleek erg waardevol. Sowieso was Yvonne als loopbaancoach een goede stok achter de deur. We hielden mijn onzekerheden onder het licht en pakten die op zo’n manier aan waardoor ik bepaalde stappen wel durfde te zetten. Want bij ondernemerschap komt veel meer kijken dan alleen vakkennis, daar kwam ik al snel achter.”

Positief verschil van dag en nacht

Als Cherry op haar carrièreswitch terugkijkt, ervaart ze een positief verschil van dag en nacht. Cherry: “Ik heb momenten gehad waarop ik met mijn hoofd op tafel lag en dacht: waar ben ik aan begonnen? Maar nu, een opleiding en heel wat voorbereidingswerk later heb ik mijn plannen waargemaakt. Ik kan met trots zeggen dat ik nu twee maanden officieel eigenaresse van de bloeiende onderneming FinancieelFit. Ik kan al 24 uur vullen met klanten als woonstichtingen en ouders die mij inschakelen om hun kinderen te coachen. Mede dankzij mijn marktonderzoek in het loopbaantraject werk ik samen met andere zzp-budgetcoaches. We delen elkaars kennis, ervaringen, systemen en we vangen elkaar op bij ziekte. Een soort warm bad!”


Reactie van loopbaancoach Yvonne Yan

Cherry kwam bij mij voor het ondernemerstraject toen het einde van haar dienstverband in zicht kwam. Ze wist eigenlijk al dat ze ondernemer wilde worden en had al een idee in wat. Het was iets wat ze altijd al wilde en ze kwam al direct heel gemotiveerd over. In het eerste deel van het traject doen we altijd een haalbaarheidsonderzoek met de aanstaande ondernemer. De tests kwamen ook heel positief uit met een paar kleine aandachtspunten. Ze ging hier direct mee aan de slag en startte aan een opleiding. De opleiding was pittig, maar ze heeft ‘m gehaald.

In het tweede deel van dit ondernemerstraject volgen deelnemers een stappenplan uit ons werkboek. Daar hoort een ondernemersplan bij. Het komen tot een goed ondernemersplan vraagt best wat tijd, energie en moed. Ik fungeerde als sparringpartner en kon haar steeds weer even een zetje in de goede richting geven als ze even twijfelde of zich onzeker voelde. Maar Cherry heeft zich er goed ingestort, bleef altijd gemotiveerd en ik zag haar stap voor stap groeien.

Cherry had al heel veel in huis. De kunst was om haar competenties, aanleg en ervaring om te zetten naar ander werk: als budgetcoach én als ondernemer. Tijdens onze laatste afspraak vertelde ze me over de successen die ze al behaald had in de twee maanden na haar officiële start. Haar inlevingsvermogen en daadkracht maken echt een verschil in het leven van mensen die kampen met financiële problemen en alles wat daarbij komt kijken. Het is heel fijn te zien dat zij zo blij is met haar loopbaanswitch en veel voldoening haalt uit haar ondernemerschap.


Zelf aan de slag met je loopbaan?

  •       Doe de LoopbaanCentraalScan om te zien hoe jij ervoor staat.
  •       Meer weten over welke beroepen er bij jou passen? Dan kan het Beroepenpodium je helpen!
  •       Maak een account aan voor nog meer instrumenten!


Meer lezen

4 manieren om je netwerk te vergroten
5 tips die je financiën op orde brengen


Over de schrijver

Lynn schrijft blogs en tips voor loopbaancentraal.nl. Ze gaat in gesprek met mensen die met behulp van LoopbaanCentraal uitdagende loopbaanstappen gezet hebben. Verder volgt ze de laatste trends en zet ze die om in tips die helpen bij het zetten van de juiste loopbaanstappen.