Tips Meer werkplezier? Onderzoek jouw werkwaarden!

Meer werkplezier? Ga op zoek naar jouw werkwaarden!

Op zoek naar een baan die perfect bij jou past? Grote kans dat je dan al snel denkt aan werk dat aansluit bij jouw talenten en interesses. Vind je het leuk om te klussen, dan ga je aan de slag in de bouw. En ben je goed met mensen, dan werk je in de zorg. Toch?

Inderdaad, niks mis met die aanpak. Grote kans zelfs dat je op die manier werk vindt dat inhoudelijk goed bij jou past. Maar ben je op zoek naar jouw droombaan, dan is er nóg iets belangrijks om mee te nemen in jouw zoektocht: jouw werkwaarden! 

Wat zijn werkwaarden?

Jouw waarden zijn de leidraad waar je langs leeft. Wat vind jij belangrijk, waar ben je van overtuigd? Als je kijkt naar jouw werk, geven je werkwaarden aan hoe jij wil werken en wat jouw drijfveren zijn. 

Er zijn veel verschillende werkwaarden. Voorbeelden zijn creativiteit, autonomie, afwisseling, zelfontwikkeling, leiderschap, structuur, prestige of (financiële) zekerheid. Deze werkwaarden gaan over de inhoud van het werk, maar ook de cultuur binnen de organisatie. 

Op zoek naar een baan die past bij jouw werkwaarden

Op zoek naar een nieuwe baan, waarin jij je echt gelukkig voelt? Dan is het dus belangrijk om rekening te houden met jouw werkwaarden. Je kunt je vast voorstellen dat bepaalde werkwaarden beter passen bij bepaalde beroepen. Iemand die bijvoorbeeld veel waarde hecht aan een hoge financiële beloning, zal minder snel kiezen voor een sociaal beroep. Toch staat dat niet altijd vast.

Het zijn namelijk de specifieke kenmerken van een baan die bepalen of deze past bij jouw waarden. Organisaties die in dezelfde sector actief zijn, kunnen immers een compleet andere werkcultuur hebben. Waar de ene organisatie bijvoorbeeld veel biedt op het gebied van structuur en zekerheid, kan het andere bedrijf meer ruimte geven voor autonomie en creativiteit. Terwijl het werk inhoudelijk gelijk is!

Ook binnen een functie kan het verschillen of deze aansluit bij jouw werkwaarden. Denk bijvoorbeeld aan een dokter. Een kinderarts wordt misschien vooral gedreven door sociale waarden, terwijl een chirurg misschien prestige belangrijker vindt. Tenslotte kun je nog kijken of jouw waarden overeenkomen met die van jouw leidinggevende.

Jouw werkwaarden onderzoeken

Hoe beter jouw werkwaarden aansluit bij jouw waarden, hoe groter de kans dat jij iedere dag met plezier aan de slag gaat. Een eerste stap om gemotiveerd aan de slag te gaan, is dus het uitzoeken wat jouw werkwaarden zijn. Vervolgens kun je kijken of dit overeenkomt met jouw werkzaamheden en bedrijf.

Hieronder vind je 2 oefeningen om jouw werkwaarden te ontdekken. Neem eens een dag de tijd om te bedenken of je jezelf herkent in de waarden die uit de oefening komen. Hoe komen deze naar voren in jouw huidige werk? En hoe zou dit nog meer kunnen?

Oefening 1 - Energiebronnen

Beantwoord de volgende vragen voor jezelf:

 • Waardoor krijg je energie?
 • Waardoor verlies je energie?
 • Wat zijn energiebronnen voor jou?

Voorbeelden van energiebronnen zijn: risico's nemen, continu blijven zoeken naar verbetering en vernieuwing, creativiteit, zelfkennis, duidelijke en inspirerende doelen stellen, een goed evenwicht hebben tussen willen en kunnen, een open houding, streven naar evenwicht en harmonie, besluitvaardigheid, nieuwe inzichten, veranderingsgezind zijn, besluitvaardigheid, de balans tussen rust en activiteit, vertrouwen in de toekomst, zelfmanagement, motivatie, gezonde omgeving, inspirerende contacten, initiatief kunnen nemen, enthousiasme, omgaan met weerstand, toegankelijk zijn, een goede conditie, plezier hebben.

Oefening 2 - wat is belangrijk voor jou in je werk?

Zet achter onderstaande uitspraken een cijfer van 1 tot 10 om aan te geven in hoeverre dit in je werk een rol speelt:

 • Je krijgt de financiële beloning die je verdient
 • Je hebt plezier door bezig te zijn
 • Je werk geeft structuur aan je leven
 • Je geniet aanzien en status 
 • Je blijft je door je werk ontwikkelen 
 • Je geeft je kennis en ervaring door 
 • Het is vaak een uitdaging 
 • Je hebt het gevoel dat men je nodig heeft 
 • Je kunt invloed uitoefenen 
 • Je bent ergens verantwoordelijk voor 
 • Je hebt contact met anderen 
 • Je betekent iets in de maatschappij 
 • Je krijgt waardering 
 • Je kunt je energie en creativiteit kwijt 
 • Je zorgt voor anderen

Kijk eens naar jouw antwoorden in de 2 oefeningen. Waarschijnlijk krijg je hier al snel overkoepelende thema’s uit. Bijvoorbeeld of jij initiatief kunt nemen in jouw werk, of dat er veel aandacht is voor stabiliteit.

Aan de slag met jouw loopbaan

Wil jij jouw werkwaarden verder onderzoeken? Maak dan eens een gratis profiel aan op LoopbaanCentraal. Daar vind je verschillende andere tests en vragenlijsten. Ook kun je in gesprek gaan met een loopbaancoach, om zo samen te onderzoeken door welke waarden jij wordt gedreven.


Gerelateerde artikelen:

5 tips om je competenties te ontdekken

Hoe kom jij achter je drijfveren in je werk?

Jezelf presenteren: dat doe je zo!

6 tips voor een beter CV