Blogs Femke gooit het roer om deel 3: solliciteren

De droomvacature

Er was geen enkele aanwijzing. Het was woensdag. Gewoon een woensdag. Niets wees erop dat er iets bijzonders stond te gebeuren. Tot het moment dat ik de vacature zag. De vacature met een functie waarvan ik dacht dat die niet bestond. De functie die ik meende - eenmaal ergens binnen - zelf te creëren. Die stond plotsklaps voor mijn neus. Gewoon op Indeed. Getiteld “Verkoper (m/v)/Online marketeer”. Met taakomschrijving en al.

Wonen en marketing

‘Dus je zoekt een combinatie van wonen en marketing?’. ‘Ja.’ 

Ja, precies! Zo simpel is het. Ik word vrolijk van alles wat met wonen te maken heeft. Maakt niet uit wat. Klussen of verbouwen. Nieuw of tweedehands. Binnen of buiten. Van verf tot bank. Ik hou er van. En ik word blij van schrijven.

In de opleiding Interieurstyling die ik heb afgerond kwam mijn talent met woorden ook van pas. Mensen verleiden, meenemen en overtuigen. Zo ook tijdens mijn presentatie van de opdracht voor het vak kleuradviseur. Hier zag ik wat mijn woorden deden met mijn publiek. “...die kleurencombinatie voelt als een warme omhelzing.” Er werd instemmend geknikt toen ik dat zei. En ik voelde het aan alles: hier word ik blij van. Schrijven doe ik graag. Waarom zou dit niet te combineren zijn?

Even bellen

Vol goede moed bel ik naar het bedrijf van de vacature. Op LinkedIn zag ik dat de vacature al enige tijd uitstaat. Ik ga checken of dit nog steeds zo is. Het is tenslotte zonde om energie te stoppen in een sollicitatie voor een vacature die reeds is vervuld. De vacature staat nog open. Onvoorbereid komt er een spervuur van vragen op mij af. Variërend van ‘wat is je achtergrond?’ tot ‘hoe zit het met je materialenkennis?’. Het gesprek stopt wanneer de andere kant concludeert dat praten handiger is met een motivatie en cv. We spreken af dat ik die zo snel mogelijk stuur. Enigszins opgelucht hang ik op.

De brief

Natuurlijk ga ik direct aan de slag met mijn motivatiebrief. Het doel van de brief is een gesprek. Want dit is ‘m! Standaardteksten zijn nu een absolute ‘no go’. En ik ben ervan overtuigd: als ze mij eenmaal zien, zijn ze om!

Voor verzending bel ik met mijn loopbaancoach Nicoliene. Zij bevestigt mijn gevoel. Dit is echt iets voor mij. Het past precies in wat ik wil. Het enige dat ontbreekt is de ervaring. “Geen probleem met jouw enthousiasme en voorkomen”, zegt Nicoliene. En dat is ook zo. Bovendien, wie niet waagt...

Wachten

En natuurlijk heb ik de baan! Althans, in mijn hoofd... Het bedrijf zit op een achttiende eeuws landgoed en handelt in historische bouwmaterialen. Ik zie mezelf al klanten rondleiden. Hen helpen zoeken naar dat ene fraaie beeld voor in de tuin. Of naar die ene schouw, die net prachtig gerestaureerd wordt in de werkplaats op het terrein. Tussen het verkopen door schrijf ik wervende teksten voor de website en andere kanalen. 

Op de site plaats ik een filmpje waarop te  zien is hoe op ambachtelijke wijze ‘witjes’ worden vervaardigd op het terrein. Ik zorg dat de informatie op LinkedIn matcht met de website. Ook denk ik na over de contentkalender. En ik concludeer dat mijn Duits voldoende is voor dat deel van de website. Het houdt me lekker bezig. Vrolijk fantaseer ik er op los. In mijn eigen fijne bubbel.

De uitslag

Het is twee dagen later. In gedachten is het concept-marketingplan zo goed als gereed. Ik ontvang een mail: Wij hebben je cv uitgebreid bekeken en moeten je teleurstellen.” De bubbel spat uit elkaar. Het is vrijdagmiddag, 14 uur 43. 

Blijf Femke volgen

Ben je benieuwd waar de zoektocht naar de droombaan van Femke eindigt? Houd deze blogserie in de gaten en blijf op de hoogte van de stappen die Femke zet.

Deel 4 vind je hier!


Zelf aan de slag met je loopbaan?


Over de schrijver

Femke is getrouwd met Patrick en samen hebben zij twee dochters. Ze werkte jaren in de financiële sector. Op een dag was ze het zat: tijd voor iets anders. In deze blogserie vertelt Femke op eigen wijze over haar zoektocht. Haar zoektocht naar wat nu bij haar past.