Blogs Femke gooit het roer om deel 4: een nieuwe baan

Schaarse vrijheid

Het is donderdagochtend. Ik loop de yogales in. Er zijn nog drie matjes vrij en ik kies voor het matje rechtsachter bij het raam. Op het matje ligt een kaartje. Op z’n kop, dus de inhoud is onzichtbaar. We mogen het nog niet omdraaien van de yogalerares. In kleermakerszit kijk ik ernaar. Ik ben me bewust van hetgeen waar ik sinds die ochtend ineens meer van kan genieten omdat het eindig is geworden: vrij zijn. De tijd en vrijheid om - net als nu - onverwacht een yogales mee te pikken of bij een vriendin op de koffie te gaan is voorbij. Want ik heb een baan!

Niks

Enkele weken voor deze yogales ben ik het zat. Ik wil aan de slag en ervaring opdoen in een nieuwe sector. Natuurlijk wist ik dat het niet eenvoudig zou zijn. Zeker omdat mijn cv lang niet altijd aansluit op hetgeen gevraagd wordt in een vacature. Afwijzingen horen erbij. En bij de ene vacature kun je daar makkelijker mee omgaan dan bij een andere. Het is fijn als een bedrijf zijn besluit toelicht. Dat gebeurt lang niet altijd. Vaak hoor je niks. Zo ook die keer dat ik solliciteer bij een woonwinkel in Utrecht. Tja, dan is het aan jou wat je daarmee doet.

Woonwinkel

De woonwinkel zit in het centrum van de binnenstad aan de Oude Gracht. Twee etages vol inspirerende, kleurrijke meubels en accessoires. Ook van de website en de online uitingen met de bonte kleuren gaan mijn mondhoeken omhoog. Naast dat je er alles voor je interieur kunt kopen, wil de winkel inspireren en geven ze interieuradvies. Ik surf over de pagina’s en zie de overeenkomsten tussen hen en mij. De gekke accessoires voor een interieur met lef. Lef: dat heb ik ook. 

Solliciteren

Ik stem mijn brief en cv af op de kleuren van de website, evenals het taalgebruik. Ondanks het aantal brieven dat ik inmiddels geschreven heb, ben ik hier even zoet mee. En dat terwijl een potentiële werkgever slechts 6 seconden besteed aan het bekijken van je cv. Niet teveel over nadenken: doorgaan en versturen!

Doorzetten

De datum waarop ze zouden laten weten of ik tussen de geselecteerde kandidaten zit is verstreken. Ik besluit te bellen.

Voordat ik het nummer intoets, sta ik twee minuten in de ‘powerpose’. Dat is rechtop, voeten op heupbreedte en de armen in de lucht. Alsof je juicht, zeg maar. Dan toets ik het nummer in. Aan de andere kant van de lijn wordt enthousiast gereageerd. “Wat leuk dat je belt! Je naam komt mij bekend voor.” Kijk, dat is een goed teken! Ik zet door en laat merken hoe enthousiast ik ben. De vacature is nog niet vervuld en ik kan de week erna op gesprek komen. Super! Waar een beetje lef al niet toe kan leiden.

Gesprek

Voor het sollicitatiegesprek heb ik een afspraak met mijn loopbaancoach Nicoliene. We bereiden het gesprek voor. De functie waar ik op heb gesolliciteerd is breed en bestaat uit zowel administratie als verkoop. Ik heb nooit eerder in een winkel gewerkt. Maar ervaring die ik hiervoor kan inzetten, heb ik wél. Dat, samen met mijn enthousiasme, is de boodschap die ik wil overbrengen.

Het gesprek vindt plaats in de winkel aan een lange houten eettafel in een ruimte met apen op het behang. De twee mannen met wie ik spreek zijn ontspannen en enthousiast. De winkel bestaat nog niet lang in Utrecht en is nog aan het groeien. Hoe tof zou het zijn om daaraan bij te dragen. Opgewekt verlaat ik de winkel.

Een paar dagen later word ik gebeld met een geweldige boodschap: ze hebben voor mij gekozen! 

Vrijheid, maar dan anders

De yogales begint. We mogen de kaartjes omdraaien die de lerares heeft klaargelegd. Ik draai het kaartje om en staar verbaasd naar de afbeelding van een blauwe zee met op de voorgrond een stilleven van takken en een dromenvanger. In het midden staat het woord dat vandaag bij mij hoort. Ik knipper verbaasd met mijn ogen. Maar het staat er echt: “Vrijheid”.


Zelf aan de slag met je loopbaan?


Maak een account aan om voor nog meer instrumenten!


Over de schrijver

Femke is getrouwd met Patrick en samen hebben zij twee dochters. Ze werkte jaren in de financiële sector. Op een dag was ze het zat: tijd voor iets anders. In deze blogserie vertelt Femke op eigen wijze over haar zoektocht. Haar zoektocht naar wat nu bij haar past.