Blogs Femke gooit het roer om deel 2: mogelijkheden

Femke fikst ‘t

Natuurlijk word ik door mijn man uitgelachen. Maar je moet tenslotte ergens beginnen. En dus borduur ik voort op het Eureka-moment dat ik beleefde tijdens de make-over van de gang. Ik ga iets doen met klussen! Het voelt meteen lekker concreet en er hoort natuurlijk een eigen bedrijfsbus bij. Ik fantaseer over een witte bestelbus met op de zijkant een grote sticker: ‘Femke fikst ‘t’.

Van de weg

Op internet doe ik onderzoek naar vrouwelijke klusbedrijven. Tijdens het lezen van hun websites wordt me al gauw duidelijk dat niet alles me aanspreekt. Aannemers klussen spreken mij niet aan. Wel kleine klussen zoals het ophangen van schilderijen of een interieur make-over. Met één van de klusvrouwen neem ik contact op om meer te weten te komen over de werkgelegenheid en haar ervaring als zelfstandige. Te gek wat zij doet...en niets voor mij. Klussen is leuk...voor een dagje. En zo parkeer ik mijn witte klusbus zonder een kilometer op de teller, schuin ergens in de berm.

Op de weg

Terwijl mijn man nog grinnikt over ‘dat belachelijke klus-idee’, bespreek ik met mijn loopbaancoach Nicoliene wat mij aantrekt in klussen. Ik hou van het opknappen, om ruimtes mooier te maken. Ik word blij van oplossingen bedenken, creatief bezig zijn en zichtbare resultaten neerzetten. Eerder maakte ik van deze kanten gebruik op finance gebied. Nu wil ik ze gaan inzetten in een ander vakgebied. En zo zet ik mijn zoektocht voort met het ‘interieur make-over’ idee in mijn achterhoofd. 

Verkenning

Internet is handig om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is binnen dit voor mij nog onbekende vakgebied. En wat is er veel mogelijk! Zo zijn er mensen die je kunnen helpen om je huis op te ruimen. Of die je kunt inhuren om voor jou je nieuwe interieur te shoppen. Er zijn bedrijven die andere bedrijven inrichten. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in het interieur van woonboten of van vrachtwagens (ja, echt!). En hierbinnen bestaan dan weer tal van functies: van projectleider tot visual merchandising. Tijdens deze research stuit ik op een advertentie voor een woonbeurs in Amsterdam. Ik besluit erheen te gaan.

Woonbeurs

Mijn bezoek aan de vt wonen&design beurs begint chaotisch. Mijn ov-chipkaart is zoek. Chagrijnig door de regen en met een veel te duur treinkaartje, bedenk ik onderweg wat het doel is van de dag. Ik wil weten of interieur iets met mij doet en een indruk krijgen hoe interieuradvies werkt. 

Op de beurs volg ik twee workshops van de NIA academie. Aan de hand van kleurrijke voorbeelden showt de docente wat er komt kijken bij interieuradvies. Haar enthousiasme over het vakgebied werkt aanstekelijk. Jeetje, wat word ik hier blij van! Die dag ontdek ik dat behang in je badkamer heel gewoon is en spreek ik met productontwerpers. Terug in de trein naar huis, met een tas vol folders en een hoofd vol indrukken, concludeer ik dat dit best eens iets voor mij kan zijn. Interieur.

Opleiding

Een week na de woonbeurs zit ik in een klaslokaal in Nieuwegein. Samen met 10 andere studenten volg ik de opleiding Interieurstyling. Van het goed inrichten van een kasteel - één van de medestudenten is bezig met het kopen van een kasteel in Frankrijk - tot het geven van interieuradvies bij de verkoop van stalen deuren: iedereen heeft zijn eigen motivatie om hier te zijn. 

En eindeloos twee nagenoeg identieke glazen tafeltjes tegen elkaar afwegen; ik blijk niet de enige die hier expert in is. 

In de opleiding krijg ik kunstgeschiedenis, leer ik moodboards maken, trends signaleren en adviseren over kleurgebruik: het is te gek! Iets nieuws leren en mensen ontmoeten geeft bakken energie. Mijn hart gaat open. 

Gefikst

Ik ben onder de indruk van hetgeen we hier in korte tijd leren met z’n allen. De enthousiaste docenten maken dat de groep de lat hoog legt in de opdrachten. Ze dagen ons uit om buiten onze comfortzone te gaan, om ons in te leven in andere stijlen, tijden en kleuren en ook om onze persoonlijke voorkeur aan te geven. Bij de presentaties die we geven, wordt alles uit de kast gehaald. We slepen met (mood)borden, kleurstalen, tegels, vazen en accessoires. Er worden 3D plattegronden en filmpjes gemaakt en kleurtollen geknutseld. Het is pittig en genieten tegelijkertijd. Trots hou ik na maanden hard werken mijn certificaat Interieurstyling vast. Heb ik toch maar mooi gefikst!


Blijf Femke volgen

Ben je benieuwd waar de zoektocht naar de droombaan van Femke eindigt? Houd deze blogserie in de gaten en blijf op de hoogte van de stappen die Femke zet.

Deel 3 vind je hier!


Zelf aan de slag met je loopbaan?


Over de schrijver

Femke is getrouwd met Patrick en samen hebben zij twee dochters. Ze werkte jaren in de financiële sector. Op een dag was ze het zat: tijd voor iets anders. In deze blogserie vertelt Femke op eigen wijze over haar zoektocht. Haar zoektocht naar wat nu bij haar past.