Blogs Femke gooit het roer om deel 1: de eerste stappen

Wat zou je doen als je een carrièreswitch kon maken? Je hebt het je vast weleens afgevraagd. Femke zet deze gedurfde stap. Eerder maakten we kennis met Femke en haar besluit om een andere richting op te gaan. In deze serie ervaringsverhalen klimt ze zelf in de pen. Ze beschrijft haar zoektocht op eigen wijze en deelt haar ervaringen met ons. Ze neemt je mee in de stappen die zij zet: van netwerken tot coaching tot solliciteren. 

In dit eerste deel schrijft Femke over de eerste stappen in de zoektocht der banen en hoe haar loopbaancoach haar hierin ondersteunt.

Bestemming onbekend 

De reis is begonnen. Mijn carrièreswitch is zojuist gestart. Een switch waarvan ik voel dat die nodig is, maar waarvan ik niet weet welke kant het opgaat. Waar ligt mijn passie? 

Peinzend sta ik voorovergebogen in de gang. Om wat om handen te hebben, richt ik me op de make-over van de gang. Ik hou kleurstalen bij de vloer om de juiste groene tint te kiezen voor op de muren. Terwijl ik de stalen heen en weer schuif, dwalen mijn gedachten af naar de gesprekken met mijn immer opgewekte loopbaancoach Nicoliene. 

Keuzes

Ik wil in loondienst werken met lekkere koffie en gezellige collega’s. Nicoliene vraagt hoe mijn gewenste baan er dan verder uitziet. Wat doet de organisatie? Is het klein of groot? Formeel of informeel? En werk je daar binnen of buiten? Het lijkt mij fijn te werken voor een bedrijf dat producten of diensten levert waar ik zelf blij van word. Een organisatie waar ik met een lach op mijn gezicht naartoe ga en van thuiskom. Van de twaalf groentinten zijn er nu drie over. Ik kom overeind en strek mijn ietwat pijnlijke rug. Wat een keuzes!

Femke oriënteert zich BV

Onderweg naar de bouwmarkt denk ik terug aan mijn gesprek met Nicoliene over de komende maanden. Hoe gaan deze eruit zien? Mijn baan bestaat nu uit uitzoeken wat ik leuk vind, waar mijn interesses liggen en welke mogelijkheden er zijn. Oftewel: de komende tijd ben ik in dienst van ‘Femke oriënteert zich BV’. Een van mijn eerste taken als directeur, is het maken van een online beroepssectoren en -activiteiten interessetest. Ik ben benieuwd. 

In de bouwmarkt wacht ik geduldig. De machine mengt met veel lawaai de latex in de juiste kleur groen. Wat heerlijk dat ik hier tijd voor heb, geniet ik. Dit is dus het voordeel van een eigen bedrijf!

Willen en kunnen

Het is een goede keus! Tevreden kijk ik naar de ronde kapspiegel van kringloopwinkel Wawollie. Mooi, zo boven de zelf ontworpen lage kast.

Wat ook een goede keus blijkt, is het dagelijks opschrijven van wat er in mij opkomt. Zo kan ik teruglezen hoe de zoektocht verloopt, welke ideeën voorbij komen en waar ik tegenaan loop. Ik schrijf alles op en bekijk veel vacatures. Ook vacatures in de financiële sector. Hiervan weet ik dat ik het kan, maar ik loop er niet warm voor. Volgens 

Nicoliene is dat het verschil tussen iets willen en iets kunnen. “Jij gaat nu voor wat je wilt. En wat je wilt, kun je vaak ook.” 

Resultaat

Zes maanden lag het boven in de verpakking te wachten tot het zijn tijd zou zijn: de laminaatvloer met blauwgroen portugees tegelmotief. En nu ligt hij dan eindelijk in de gang Tegen de stootborden van de trap zitten dezelfde laminaatplanken. De gang make-over is bijna klaar. 

Zingend schilder ik de trap en de muren. Waar het ook heengaat met mijn loopbaan, een mooie gang heb ik er in elk geval aan overgehouden!

En dan - met de verfroller in mijn hand - dringt het ineens tot me door. Is dit iets? Kan ik hier misschien iets mee?Blijf Femke volgen

Ben je benieuwd waar de zoektocht naar de droombaan van Femke eindigt? Houd deze blogserie in de gaten en blijf op de hoogte van de stappen die Femke zet. 

Deel 2 vind je hier!


Zelf aan de slag met je loopbaan?


Maak een account aan om voor nog meer instrumenten!


Over de schrijver

Femke is getrouwd met Patrick en samen hebben zij twee dochters. Ze werkte jaren in de financiële sector. Op een dag was ze het zat: tijd voor iets anders. In deze blogserie vertelt Femke op eigen wijze over haar zoektocht. Haar zoektocht naar wat nu bij haar past.