Blogs Steven over handige competenties voor werken in de detailhandel

Werk jij, of denk je eraan om in de detailhandel te gaan werken?

Of ben je benieuwd naar welke eigenschappen, competenties en vaardigheden je nodig hebt om goed te kunnen werken in de detailhandel? In dit artikel ga ik op zoek naar belangrijke competenties die jouw loopbaan in de detailhandel kunnen helpen.


Vind jij de supermarkt ook minder gezellig geworden de laatste tijd?

De laatste tijd valt het mij op dat er steeds minder caissières in de supermarkt zijn. Ze zijn grotendeels vervangen door automatische kassasystemen. Zelfscankassa’s hebben het gesprekje met die leuke caissière vervangen. Betekent deze vorm van automatisering nou ook dat er dingen veranderen voor de medewerkers in een supermarkt? Veranderen werkzaamheden zo veel dat er ook andere competenties van medewerkers gevraagd worden? Welke competenties en vaardigheden heb je eigenlijk nodig als je in de detailhandel werkt? Ik ging op onderzoek uit.

Detailhandel, wat is dat eigenlijk?

Voor dit artikel heb ik twee medewerkers van een slijterij geïnterviewd en gevraagd naar hun mening over automatisering, competenties en vaardigheden in detailhandel. Wist je trouwens dat er een verschil tussen detailhandel en retail is? Detailhandel is het verkopen van producten aan consumenten en retail is het verkopen van producten én diensten. Daarom is een supermarkt dus detailhandel en geen retail.

De detailhandelsbranche groeit momenteel flink. In 2017 stond volgens het CBS de detailhandel op plek vier van de branches met de meest snelgroeiende bedrijven in Nederland.

Ondanks de zelfscankassa’s en andere automatiseringen waren er in 2017 toch nog 20 duizend openstaande vacatures in de detailhandel, zo hoog was het voor het laatst in 1997!

Wat vinden medewerkers van een slijterij hiervan?

Ik stelde twee medewerkers, Alexandra en Tom, van een Gall & Gall een paar vragen.

Hoe ervaren jullie het werk in de detailhandel?
Alexandra: Ik ervaar het werk in de detailhandel als positief. Ik heb een leuke baas, leuke collega’s en krijg goed betaald.
Tom: Ik vind het prettig om in de detailhandel te werken. Vooral aangezien ik werk in een winkel waarbij bepaalde productkennis nodig is. Dit zie ik als een stukje persoonlijke ontwikkeling.

Het antwoord van Tom zette mij aan het denken. De detailhandel is blijkbaar een branche waarin veel competenties relevant kunnen zijn. Zo heb je in een slijterij waarschijnlijk meer aan bijvoorbeeld commerciële vaardigheden dan wanneer je vulploegmedewerker bij een supermarkt bent.

“Zelfstandig zijn, productkennis hebben en je mannetje staan”

Welke competenties hebben jullie waardoor jullie geschikt zijn voor werken in de detailhandel?
Tom: Zelfstandig kunnen werken is erg belangrijk. Ook moet je je ‘je mannetje kunnen staan’. Je hebt namelijk weleens te maken met lastige klanten. Daarnaast moet je veel productkennis hebben. Dus een beetje leergierig zijn kan geen kwaad.
Alexandra: Mijn persoonlijke eigenschappen maken het werk in de winkel erg leuk. Ik ben namelijk vaak vrolijk en enthousiast. Daardoor spreken klanten mij graag aan denk ik. Ik heb meestal een open houding waardoor ik veel leuke (verkoop)gesprekken heb met klanten.

Hebben jullie weleens een persoonlijkheidstest gedaan om te kijken wat valkuilen of mogelijkheden zijn?
Tom: Nee, nog nooit gedaan eigenlijk. Maar daar sta ik wel voor open hoor. Je bent nooit klaar met leren denk ik.
Alexandra: Ja, dat lijkt mij ook weleens interessant! Wie weet krijg ik meer inzicht in mijzelf waardoor ik mijn werk kan verbeteren.

Hebben jullie iets gemerkt van automatisering binnen de detailhandel?
Tom: Nee, niet echt.
Alexandra: Nou, niet bij Gall & Gall. Ik ken wel mensen die bij Albert Heijn achter de kassa werken, die kunnen nu minder uren draaien. Waarschijnlijk komt dat door die zelfscan-kassa’s.

Wat vinden jullie er eigenlijk van, die automatiseringen?
Tom: Ik ben zeker voor automatisering die werknemers ondersteunt. Op die manier hou je meer tijd over voor klantcontact!
Alexandra: Hoewel ik hoor dat er minder werkgelegenheid is bij supermarkten, vind ik automatisering binnen de detailhandel wel fijn. Het werk wordt op deze manier minder arbeidsintensief.

Wat heb ik hiervan geleerd?

Uit de antwoorden van Tom en Alexandra maak ik op dat er in ieder geval zes competenties en vaardigheden zijn, waardoor zij werken in de detailhandel als prettiger ervaren. Namelijk:

  1. Zelfstandigheid, of zelfstandig kunnen werken
  2. Stevig in je schoenen staan, ‘je mannetje staan’
  3. Leergierigheid, zo krijg je bijvoorbeeld meer productkennis
  4. Vrolijk zijn
  5. Een open houding hebben
  6. Enthousiast zijn

Ook vroeg ik een deskundige, loopbaancoach Hilde Stringa bij Youfit@retail, om mee te denken met Tom en Alexandra en alle medewerkers in de detailhandel: Goed idee van Tom en Alexandra om eens een kwaliteitentest te maken. Ik heb de afgelopen jaren veel mensen gesproken die werken of werkten in de detailhandel. Door na te denken over waar je goed in bent, wat maakt dat je met plezier je werk doet of waar je nog beter in wil worden, kun je stappen zetten in je loopbaan. Ondanks het feit dat het in veel winkels nog niet zo vanzelfsprekend is om na te denken over loopbanen en loopbaanontwikkeling, hoor ik veel positieve reacties van medewerkers met wie ik spreek. Zelf zoeken naar je talenten is een mooie reis. En mijn tip is om deze talenten te delen met je collega’s in de winkel. Zo kun je veel leren van en over elkaar.

Met het schrijven van deze blog heb ik meer geleerd over handige competenties voor een functie in de detailhandel. Daarnaast heb ik gemerkt dat beide medewerkers in de detailhandel die ik gesproken heb, interesse zouden hebben in het afnemen van een test over persoonlijke eigenschappen. Ik heb hen daarom gewezen op de handige kwaliteitentest op Loopbaancentraal.nl. Misschien is zo’n test ook wel iets voor jou. Zelf heb ik er in ieder geval veel aan gehad: hierover in een latere blog meer. Altijd goed om te weten waar je kwaliteiten liggen!

Steven

Steven is zijn loopbaan begonnen in de horeca. Na een opleiding horecaondernemer/ manager met als onderdeel de opleidingen basiskok en gastheer heeft hij op zijn 22e de keuze gemaakt om een 21+ toets te maken voor een rechtenstudie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Op zijn 23e is hij begonnen met de opleiding.

Nu werkt hij onder andere als tekstschrijver. Loopbaanstappen zijn hem dus niet vreemd. Een training loopbaanontwikkeling heeft hem enthousiast gemaakt voor het onderwerp. Nu schrijft hij vanuit die nieuwsgierigheid deze blogs.