Menukaart Actieplan

Introductie

Het bepalen van een plan is niet altijd even gemakkelijk. Dan kan het fijn zijn om wat inspiratie op te kunnen doen. Deze opdracht helpt jou daarbij. Door je een aantal voorbeelden te geven van mogelijke stappen. Dit worden de ‘ingrediënten’ voor jouw actieplan.

Hoe werkt het?

Stap 1: Lees eerst de vragen goed door.

Stap 2: Kies dan wat er bij jouw situatie past.

Stap 3: Kies daarna maximaal 5 ingrediënten. Dat doe je door op ‘aan’ te klikken bij dat ingrediënt.

Stap 4: Stel je actieplan samen. Je krijgt dan een overzicht van de stappen die jij wil zetten om aan je loopbaan te werken. Je kunt hem als PDF downloaden en op je account opslaan.

12

Beroepen in beeld krijgen

Op de site https://www.beroepeninbeeld.nl/zoek-beroep kun je een indruk krijgen van wat een bepaald beroep inhoudt en wat er van jou gevraagd wordt in een bepaald beroep.

Een interview doen

Probeer in contact te komen met iemand die dit beroep uitoefent en vraag bijvoorbeeld wat het leukste is aan het werk, wat minder leuk is, wat belangrijk is om te kunnen, welke opleiding gevraagd wordt, enz. Misschien vind je het een hele stap om iemand te benaderen. Bedenk dat veel mensen het leuk vinden om over hun werk te vertellen.

Ervaring opdoen

De beste manier om te ontdekken of bepaald werk bij je past is ervaring opdoen in de praktijk. Wil je bijvoorbeeld mensen verzorgen, loop dan een tijdje mee in de zorg. Je kunt ervaring opdoen via vrijwilligerswerk, een stage of een werkervaringsplaats. In veel gemeenten is er een vacaturebank voor vrijwilligerswerk. Zoek via google naar vrijwilligerswerk in jouw gemeente.

Bepalende factoren

Je kansen op werk worden door verschillende factoren bepaald. Versterkende factoren zijn bijvoorbeeld: een goede motivatie, communicatieve – en netwerkvaardigheden, een krachtige presentatie en de bereidheid om te willen reizen voor het werk. Door te werken aan deze factoren vergroot jij je kansen.

Kansrijke beroepen

Het UWV maakt jaarlijks een lijst met kansrijke beroepen en een lijst met krapteberoepen. Je vindt de informatie op https://www.werk.nl/werk_nl/arbeidsmarktinformatie/sector-beroep/kansrijke-beroepen.

Kans op werk

Het SBB verzamelt informatie over de in- en uitstroom van studenten in het middelbaar beroepsonderwijs, over de beschikbare leerbanen (werk-leertrajecten) en over de vraag naar personeel in de diverse mbo-sectoren (het aantal vacatures). Meer informatie vind je op de site https://www.s-bb.nl/kans

Digitaal netwerken

Veel mensen onderschatten het netwerk dat ze hebben. Het kan het vinden van een interessante baan eenvoudiger maken wanneer je hier op een goede manier gebruik van weet te maken. Bekijk onze loopbaantips over netwerken hier en hier.

Interesse tonen

Op Linkedin kun je jezelf profileren door te laten zien waarin je bent geïnteresseerd. Je kunt bedrijven en groepen volgen (onder het kopje interesses) en je kunt berichten delen of plaatsen om te laten zien waar jij mee bezig bent. Zoek naar voor jou relevante interesses en start direct!

Open sollicitatie

Bij een open sollicitatie schrijf je een motivatiebrief naar een bedrijf zonder dat er op dat moment een vacature is. Het grote voordeel is dat jij op dat moment de enige bent die solliciteert, terwijl op een gewilde vacature soms meer dan honderd mensen solliciteren. Omdat je de enige bent op dat moment heb je een grotere kans dat jouw brief in het geheugen blijft hangen en tevoorschijn komt op het moment dat er wel een vacature is. Bekijk onze tips voor een goede brief hier.

Vacaturesites

De meest bekende manier om ander werk te vinden is het zoeken naar vacatures. Waren die vroeger vooral te vinden in dagbladen en vakbladen, tegenwoordig zijn daar de vacaturesites en sociale media zoals Linkedin bijgekomen die steeds meer aan terrein winnen. Je kunt op de meeste sites een zoekprofiel aanmaken zodat je automatisch passende vacatures in je mailbox ontvangt. Een overzicht van de vacaturesites in Nederland vind je op de site https://www.werk.nl/werk_nl/werknemer/solliciteren/solliciteren-werk-zoeken/vacatures/sites

Bezoek een beurs

Een manier om te netwerken is het bezoeken van een beurs. Er zijn verschillende soorten beurzen. Er zijn regionale banenbeurzen georganiseerd door het UWV, gemeenten of uitzendbureaus. Ook worden er regionaal contactdagen georganiseerd waar bedrijven en (overheids)organisaties uit de regio zich presenteren en waar druk genetwerkt wordt. Dan zijn er nog branchegerichte (landelijke) beurzen zoals de horecavakbeurs, de onderwijsbeurs en de IT-carrièrebeurs. Het voordeel is dat je direct in contact komt met de mensen uit de bedrijven.

Uitzendbureaus en recruiters

Een manier om te netwerken is het bezoeken van een beurs. Er zijn verschillende soorten beurzen. Er zijn regionale banenbeurzen georganiseerd door het UWV, gemeenten of uitzendbureaus. Ook worden er regionaal contactdagen georganiseerd waar bedrijven en (overheids)organisaties uit de regio zich presenteren en waar druk genetwerkt wordt. Dan zijn er nog branchegerichte (landelijke) beurzen zoals de horecavakbeurs, de onderwijsbeurs en de IT-carrièrebeurs. Het voordeel is dat je direct in contact komt met de mensen uit de bedrijven.

Persoonlijke ontwikkeling

Werken aan je persoonlijke ontwikkeling kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door het volgen van een cursus mindfulness, assertiviteitstraining, timemanagement of iets anders. Het is goed jezelf eerst de vraag te stellen wat je wilt ontwikkelen. Wanneer je dat helder hebt kun je uitzoeken waar je dat kunt doen, hoe en bij wie.

Een opleiding volgen

Er is in Nederland een groot aanbod aan opleidingen zodat je al gauw het overzicht kwijt bent. Om je op weg te helpen een aantal tips. Beroepsgericht onderwijs wordt aangeboden door universiteiten (wetenschappelijk niveau), hogescholen (hbo-niveau of associate degree) en regionale opleidingscentra’s (roc’s, mbo-niveau). Daarnaast is er een groot aanbod aan particuliere opleidingsinstituten. Deze bieden korte cursussen aan, maar ook erkende studies op mbo- en hbo- en zelfs universitair niveau. Opleidingen kunnen op verschillende manieren worden aangeboden: als dagopleiding, als deeltijd opleiding of als duaal traject (werken en leren). Daarnaast zijn er schriftelijke (online) opleidingen die als thuisstudie in eigen tempo kunnen worden doorlopen. Handige sites om opleidingen te vinden zijn: https://www.mbostart.nl, , https://www.lerenenwerken.nl/leerwerkloketten.

Een cursus volgen

Het aanbod van cursussen is enorm. Er worden cursussen gegeven aan de reguliere scholen in het middelbaar – en hoger beroepsonderwijs en aan particuliere opleidingsinstituten. Wil je een vakgerichte cursus volgen dan kan het nuttig zijn uit te zoeken of de cursus die je wilt gaan volgen erkend wordt door de branche organisatie. Tegenwoordig is het ook mogelijk om online cursussen te volgen, thuis achter je computer.

Doe een ondernemersscan

Het is verstandig om te onderzoeken wat je sterke en minder sterke kanten zijn als het gaat om ondernemerschap. Een goede tool vind je op de site: https://ondernemerstest.entrepreneurscan.com. Wil je meer begeleiding? Dan kunnen onze coaches je ook verder helpen. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Maak een ondernemingsplan

Het starten van een onderneming begint met een goed idee. Door dit idee vervolgens uit te werken naar een ondernemingsplan ontdek je hoe kansrijk jouw idee is en wat nog haken en ogen zijn. De site https://www.kvk.nl/zo-stelt-u-een-ondernemingsplan-op/ helpt je stap voor stap een ondernemingsplan uit te werken.

Praat met een ondernemerscoach

De praktijk is vaak net weer iets anders dan dat jij je had voorgesteld. Een ondernemerscoach kan je helpen bij het realiseren van je plannen en je door lastige situaties heen loodsen. Een ondernemerscoach is een ervaren en succesvolle ondernemer die het klappen van de zweep kent. Er zijn uiteenlopende initiatieven op dit vlak, dus neem de tijd om je goed te oriënteren en een persoon te vinden die bij jou past.